Przepis na Kurczak po Chińsku / Przepis internauty
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 300 g piersi kaczki
- 1 szt. marchewki
- 100 g pędów bambusa
- 1/2 szt. cebuli
- 4 szt. grzybów mun
- 1/2 szt. pora małego
- 2 szt. papryczek chili suszonych
- trochę oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Mięso kroimy na cienkie paski, dodajemy składniki marynaty. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Mięso smażymy na mocno rozgrzanych 2 łyżkach oleju przez ok 1 minutę, ciągle mieszając i odstawiamy do miseczki
- Marchewkę i bambusa kroimy w zapałki, grzyby Mun w paseczki, pora w plasterki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2 minuty.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebule (osoby lubiące ostre dania mogą dodać też 2 papryczki chili drobno pokrojone. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa i smażymy 1-2 minuty.
- Dodajemy wcześniej usmażone mięso i smażymy kolejną minutę ciągle mieszając. Następnie wszystko przekładamy do miseczki.
- Połączone i wymieszane składniki sosu wlewamy do rozgrzanego woka i mieszamy aż sos zgęstnieje.
- Mięso z warzywami mieszamy z sosem i podajemy z ryżem.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1533)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (24)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (160)
- [+]Kuchnia tajska (173)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (84)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (34)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz