Przepis na Kurczak po Chińsku / Przepis internauty
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 300 g piersi kaczki
- 1 szt. marchewki
- 100 g pędów bambusa
- 1/2 szt. cebuli
- 4 szt. grzybów mun
- 1/2 szt. pora małego
- 2 szt. papryczek chili suszonych
- trochę oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Mięso kroimy na cienkie paski, dodajemy składniki marynaty. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Mięso smażymy na mocno rozgrzanych 2 łyżkach oleju przez ok 1 minutę, ciągle mieszając i odstawiamy do miseczki
- Marchewkę i bambusa kroimy w zapałki, grzyby Mun w paseczki, pora w plasterki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2 minuty.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebule (osoby lubiące ostre dania mogą dodać też 2 papryczki chili drobno pokrojone. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa i smażymy 1-2 minuty.
- Dodajemy wcześniej usmażone mięso i smażymy kolejną minutę ciągle mieszając. Następnie wszystko przekładamy do miseczki.
- Połączone i wymieszane składniki sosu wlewamy do rozgrzanego woka i mieszamy aż sos zgęstnieje.
- Mięso z warzywami mieszamy z sosem i podajemy z ryżem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz