Przepis na Kim-Chi / Przepis internauty
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 2 godziny |
Czas oczekiwania | 3 dni |
Porcje |
|
Składniki
- 2 szt. kapusty pekińskiej
- 1/2 szt. selera
- 4 szt. marchewki
- 1/2 szklanki koreańskiej papryki chili gochugaru dla zmniejszenia ostrości zastąpić część chili słodką papryką
- 3 cm świeżego imbiru
- 1/4 szklanki sezamu białego uprażonego
- 1/2 główki czosnku
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- sporo soli niejodowanej do przetworów
- pul ( mąka ryżowa+ woda) lub ryż+ woda
Pul (kleik ryżowy):
- 1/3 szklanki mąki ryżowej z ryżu kleistego
- 1 szklanka wody
Składniki
Pul (kleik ryżowy):
|
Głosów: 2
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Kapusty myjemy i tniemy na kawałki – tradycyjnie kroi się je w ten sposób, że najpierw jednym cięciem wzdłuż na pół, potem drugim cięciem wzdłuż na ćwierci. Potem wycina się twardą część i kroi te ćwiartki poprzecznie na 2.5 centymetrowe kawałki.
- Marchew i seler tniemy najlepiej na zapałki.
- Teraz przekładamy pokrojoną kapustę do wielkiego gara i z uczuciem wcieramy w nią sól – tyle, ile chcemy. Może być albo słone, albo słonawe, albo posolone 🙂 Trzeba próbować w trakcie.
- Po wtarciu soli dodajemy pozostałe warzywa. Kapusta powinna poleżeć natarta solą jakąś godzinę, żeby zmiękła i wypuściła wodę. Następnie dokładnie płuczemy kapustę i odcedzamy.
- Kiedy kapusta leży w soli, przygotowujemy pastę chilli. Najpierw przygotowujemy pul. Jeśli mamy mąkę ryżową, to bierzemy 1/3 mąki ryżowej i gotujemy chwilę w szklance gorącej wody na małym ogniu. Jeśli nie mamy, to bierzemy ryż, wrzucamy do większej ilości wody i gotujemy aż woda będzie skrobiowym kisielem. W obu przypadkach miksturę należy ostudzić.
- Do miseczki wrzucamy chilli i słodką paprykę. Oryginalne przepisy mają tu tylko chilli, ale taka ilość tej przyprawy wystarczy, żeby zabić przeciętnego Europejczyka, więc ja mieszam chilli z papryką słodką. Jeśli dacie 1/3 chilli to i tak będzie bardzo ostre.
- Wyciskamy do tej samej miseczki czosnek, imbir i wrzucamy uprażony sezam. Następnie wlewamy w to pul – tyle ile trzeba, żeby wyszła dość gęsta pasta - i ugniatamy. Na koniec wlewamy 2 łyżeczki oleju sezamowego i jeszcze trochę ugniatamy 🙂
- Nacieramy mieszankę warzyw pastą chilli – można to robić w rękawiczkach, bo plami i parzy. Uważajcie, żeby nie dotknąć oka palcem od momentu, kiedy znalazło się na nim chilli. Nie trzeba dawać całej pasty – tylko tyle, żeby pokryło dokładnie każdy kawałek kapusty.
- Zamykamy szczelnie pojemnik i zostawiamy na noc. Od dnia następnego, kim chi powinno stać w chłodzie – dobrym pomysłem jest przełożenie do hermetycznych pojemników i włożenie kim chi do lodówki. Ten etap jest bardzo istotny, bo żeby zaszła fermentacja do mieszanki nie może docierać powietrze i musi stać w chłodzie. Kim chi jest gotowe, zależnie od szkoły, po 3 – 7 dniach.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz