Noodle z krewetkami i sosem miso

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Noodle z krewetkami i sosem miso
Noodle z krewetkami i sosem miso to klasycznie przygotowane chińskie danie typu stir-fry (smażone z mieszaniem). Obecność pasty miso sugeruje, że jest to danie japońskie, jednak jest to danie chińskie z 1 japońskim składnikiem. Nazwa noodle przyjęła się w naszym kraju i kojarzy się z grubym, falowanym makaronem z dodatkami i sosem, najczęściej sprzedawanym w pudełku. Dania tego typu są także bardzo popularne w oryginalnej kuchni chińskiej a szybko-gotujące się falowane kluski to makaron mie.

NOODLE Z KREWETKAMI I SOSEM MISO
Smażony na woku makaron z sosem to danie bardzo szybkie i bardzo łatwe do przygotowania a do tego bardzo smaczne. Nasza wersja poza niezbędnym makaronem mie zawiera krewetki i marchewkę. Sos jest konkretny i dosyć złożony. Zawiera aż 3 główne smaki słony (miso), kwaśny (ocet) i słodki (sok z pomarańczy). Całość dopełnia spora ilość imbiru, czosnku i oleju sezamowego. Danie jest dosyć pikantne dzięki bardzo ostremu kruszonemu chili. Całość komponuje się naprawdę świetnie, polecam!
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g makaronu mie ugotowanego przez 5 min
  • 1 szt. marchewki pociętej w plasterki
  • 12 szt. krewetek Black Tiger
  • łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
  • świeże zioła (kolendra, melisa, bazylia, dymka)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Sos miso:
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g makaronu mie ugotowanego przez 5 min
  • 1 szt. marchewki pociętej w plasterki
  • 12 szt. krewetek Black Tiger
  • łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
  • świeże zioła (kolendra, melisa, bazylia, dymka)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Sos miso:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki sosu mieszamy lub blendujemy (jeżeli wolimy gładki sos).
  2. Na woku podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Dodajemy krewetki, smażymy aż delikatnie zmienią kolor i wlewamy sos. Podgrzewamy, dodajemy makaron mie, mieszamy i podgrzewamy aż makaron się zagrzeje. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i prażonym sezamem.
    Noodle z krewetkami i sosem miso
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.