Przepis na Noodle z krewetkami i sosem miso
Noodle z krewetkami i sosem miso to klasycznie przygotowane chińskie danie typu stir-fry (smażone z mieszaniem). Obecność pasty miso sugeruje, że jest to danie japońskie, jednak jest to danie chińskie z 1 japońskim składnikiem. Nazwa noodle przyjęła się w naszym kraju i kojarzy się z grubym, falowanym makaronem z dodatkami i sosem, najczęściej sprzedawanym w pudełku. Dania tego typu są także bardzo popularne w oryginalnej kuchni chińskiej a szybko-gotujące się falowane kluski to makaron mie.
NOODLE Z KREWETKAMI I SOSEM MISO
Smażony na woku makaron z sosem to danie bardzo szybkie i bardzo łatwe do przygotowania a do tego bardzo smaczne. Nasza wersja poza niezbędnym makaronem mie zawiera krewetki i marchewkę. Sos jest konkretny i dosyć złożony. Zawiera aż 3 główne smaki słony (miso), kwaśny (ocet) i słodki (sok z pomarańczy). Całość dopełnia spora ilość imbiru, czosnku i oleju sezamowego. Danie jest dosyć pikantne dzięki bardzo ostremu kruszonemu chili. Całość komponuje się naprawdę świetnie, polecam!Czas przygotowania | 25 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g makaronu mie ugotowanego przez 5 min
- 1 szt. marchewki pociętej w plasterki
- 12 szt. krewetek Black Tiger
- łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- świeże zioła (kolendra, melisa, bazylia, dymka)
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos miso:
- 1,5 łyżki pasty miso jasnej
- 4 ząbki czosnku wyciśniętego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 50 ml soku z pomarańczy
- 2 szt. cebuli dymki (same cebulki), drobno posiekane
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 łyżki oleju sezamowego
Składniki
Sos miso:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki sosu mieszamy lub blendujemy (jeżeli wolimy gładki sos).
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz