Placki kukurydziane z zielonym curry

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Oryginalne tajskie placki kukurydziane z zieloną pasta curry. Do ich przygotowania używamy kukurydzy z puszki, połowę jej miksujemy, a połowę używamy w całości. Do placuszków najlepiej jest dodać świeżą bazylię i kolendrę ale jeżeli ich brakuje to można je pominąć. Danie podajemy z sosem chili.

Czytaj dalej

Poories z krewetkami i szpinakiem / Przepis internauty

0
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Poories z krewetkami i szpinakiem to jedna z moich ulubionych potraw hinduskich. Może być podana jako przystawka albo danie główne. Najlepsze do tej potrawy są krewetki tygrysie ale można je spokojnie zastąpić o wiele tańszymi zwykłymi krewetkami. Potrawa na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana ale nie jest. Po pierwszym zrobieniu już idzie łatwo i jest pyszna.

Czytaj dalej

Zupa Tom Yum z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 28 ocen
Tom Yum to słynna tajska ostro-kwaśna zupa, o znakomitym, charakterystycznym smaku. Zazwyczaj zupę Tom Yum przygotowuje się bez mleka kokosowego to jest jednak moja ulubiona odmiana z mlekiem czyli Tom Yum nam khon. Smakuje praktycznie wszystkim, ostatnio podałem ją na imprezie rodzinnej i smakowała nawet mojej babci, która jest uprzedzona do ostrych orientalnych dań. Kilka dni później dopytywała się co to była za zupka i jak ją zrobiłem 🙂 Dzięki użyciu pasty Tom Yum, która jest gotową mieszanką wielu egzotycznych składników będących bazą tej zupy, danie to wykonuje się w 15 minut. Wystarczy zakupić pastę, sos rybny i mieć zawsze pod ręka puszkę mleka kokosowego, żeby w kilka chwil wyczarować ekstra zupę, jeżeli dodamy do nie jeszcze miseczkę ryżu jaśminowego (chociaż tradycyjnie zupę tą jada się solo) to mamy ekspresowe, smaczne, zdrowe i pożywne danie. Zamiast kurczaka możemy dodać 250g dużych krewetek. Dodatek grzybów słomianych dodatkowo urozmaica tą zupę ale bez nich też jest bardzo dobra. Oryginalnie do przygotowania zupy używa się samej wody ale dla niektórych może wydawać się zbyt wodnista, wtedy można użyć jako bazy ulubionego bulionu.

Czytaj dalej

Kurczak w żółtym sosie curry / Przepis internauty

0

Satay (sataj) / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,70 / 10 ocen
Satay (sataj) to znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa - kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.

Czytaj dalej

Kurczak z Laosu / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny
Witam, po podróży w Laosie mam bardzo prosty przepis na kurczaka curry w mleku kokosowym. Lojalnie informuję, że jadłem to danie wcześniej w restauracji Indyjskiej, lecz dopiero w Laosie pokazano mi jak się to robi. Przepis jest bardzo prosty, być może wariacje tego przepisu podlegają innym kuchniom świata. Jeśli powtarzam czyjś przepis, to przepraszam, ale na gorąco chcę się podzielić. Mam kilka innych przepisów w zanadrzu. Jak się Wam spodoba, to napiszę.

Czytaj dalej

Ryba kokosowo-imbirowa z ryżem / Przepis internauty

0
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny
Połączenie smaku kokosa, imbiru, kolendry i bazylii daje miły i elegancki efekt. Czosnkowy i pieprzny posmak to dodatkowa nuta rozkoszy. Wszystko subtelnie i delikatnie pachnie. I wygląda.. Polecam...

Czytaj dalej

Kurczak tajski / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,89 / 9 ocen
Bardzo smaczne danie, które przygotowałem po wypróbowaniu przepisu z tej strony (Kurczak w zielonym curry), oraz po wizycie w azjatyckiej restauracji. To taka moja wariacja na temat tego przepisu. Serwować z ryżem jaśminowym.

Czytaj dalej

Kaczka w curry z owocami liczi

Wieprzowina w czerwonym curry z ananasem

Ocena ze starego portalu: 4,33 / 12 ocen
Kolejne tajskie curry, tym razem czerwone curry z wieprzowiny. Czerwona pasta jest nieco mniej ostra od zielonej ale bez łagodzącego smak ryżu i tak się nie obędzie. Podawać z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.

Czytaj dalej