Przepis na Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen
Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym to danie o ciekawym smaku: kremowe, pikantne orzechowe curry, które znakomicie smakuje posypane świeżą kolendrą. Przepis dosyć pracochłonny ale wart jest wysiłku. Potrawę serwujemy z ryżem jaśminowym lub z makaronem mie.
Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym to danie o ciekawym smaku: kremowe, pikantne orzechowe curry, które znakomicie smakuje posypane świeżą kolendrą. Przepis dosyć pracochłonny ale wart jest wysiłku. Potrawę serwujemy z ryżem jaśminowym lub z makaronem mie.
Czas przygotowania | 50 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g piersi kurczaka pociętej w 3 cm kostkę
- 1 łyżka oleju arachidowego do smażenia
Przyprawy:
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej posiekanej
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka sosu sojowego
Sos kokosowo-arachidowy
- 1 łyżka oleju arachidowego lub do smażenia
- 1 szt cebuli dużej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 1 szt. papryczki chili świeżej lub chili w zalewie
- 5 łyżek orzeszków ziemnych niesolonych, pokruszonych w moździerzu
- 1 szklanka bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z proszku
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 200 ml mleka kokosowego ugotowanego wg. przepisu
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej posiekanej
- trochę soli do smaku
Dodatki:
- garść świeżej kolendry do posypania dania
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 250 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Składniki
Przyprawy:
Sos kokosowo-arachidowy
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1558)
- [+]Kuchnia chińska (335)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (335)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz