Przepis na Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen
Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym to danie o ciekawym smaku: kremowe, pikantne orzechowe curry, które znakomicie smakuje posypane świeżą kolendrą. Przepis dosyć pracochłonny ale wart jest wysiłku. Potrawę serwujemy z ryżem jaśminowym lub z makaronem mie.
Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym to danie o ciekawym smaku: kremowe, pikantne orzechowe curry, które znakomicie smakuje posypane świeżą kolendrą. Przepis dosyć pracochłonny ale wart jest wysiłku. Potrawę serwujemy z ryżem jaśminowym lub z makaronem mie.
Czas przygotowania | 50 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g piersi kurczaka pociętej w 3 cm kostkę
- 1 łyżka oleju arachidowego do smażenia
Przyprawy:
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej posiekanej
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka sosu sojowego
Sos kokosowo-arachidowy
- 1 łyżka oleju arachidowego lub do smażenia
- 1 szt cebuli dużej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 1 szt. papryczki chili świeżej lub chili w zalewie
- 5 łyżek orzeszków ziemnych niesolonych, pokruszonych w moździerzu
- 1 szklanka bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z proszku
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 200 ml mleka kokosowego ugotowanego wg. przepisu
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej posiekanej
- trochę soli do smaku
Dodatki:
- garść świeżej kolendry do posypania dania
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 250 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Składniki
Przyprawy:
Sos kokosowo-arachidowy
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz