Przejdź do treści

Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen
Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym to danie o ciekawym smaku: kremowe, pikantne orzechowe curry, które znakomicie smakuje posypane świeżą kolendrą. Przepis dosyć pracochłonny ale wart jest wysiłku. Potrawę serwujemy z ryżem jaśminowym lub z makaronem mie.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Inne kuchnie
Prep Time 50 minut
Passive Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Przyprawy:
Sos kokosowo-arachidowy
Dodatki:
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Inne kuchnie
Prep Time 50 minut
Passive Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Przyprawy:
Sos kokosowo-arachidowy
Dodatki:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Kawałki kurczaka umieść w misce i wymieszaj z przyprawami. Odstaw na kilkanaście minut. W tym czasie obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek, zetrzyj imbir na tarce do imbiru i posiekaj papryczkę chili.
    Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym
  2. Rozgrzej wok na dużym ogniu i wlej do niego olej. Smaż mięso kilka minut cały czas mieszając, aż zarumieni się na złoto. Przełóż mięso na talerz i przykryj folią aluminiową aby nie ostygło.
    Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym
  3. Przepłucz i wytrzyj wok. Ponownie go rozgrzej i wlej olej arachidowy. Wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż około minuty, cały czas mieszając. Dodaj chili i imbir i znów chwilę podsmażaj. Wszystko wymieszaj.
    Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym
  4. Zmiksuj pozostałe składniki sosu mikserem, ale tak, by orzeszki były wyczuwalne. Wlej sos do woka, dodaj kawałki kurczaka. Wymieszaj i podgrzewaj krótko, aż wszystko się zgrzeje. Podawaj posypane świeżą kolendrą z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
    Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym
Share this Recipe