Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen
Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym to danie o ciekawym smaku: kremowe, pikantne orzechowe curry, które znakomicie smakuje posypane świeżą kolendrą. Przepis dosyć pracochłonny ale wart jest wysiłku. Potrawę serwujemy z ryżem jaśminowym lub z makaronem mie.
Kurczak po malezyjsku w sosie kokosowo-arachidowym to danie o ciekawym smaku: kremowe, pikantne orzechowe curry, które znakomicie smakuje posypane świeżą kolendrą. Przepis dosyć pracochłonny ale wart jest wysiłku. Potrawę serwujemy z ryżem jaśminowym lub z makaronem mie.
Czas przygotowania | 50 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g piersi kurczaka pociętej w 3 cm kostkę
- 1 łyżka oleju arachidowego do smażenia
Przyprawy:
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej posiekanej
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka sosu sojowego
Sos kokosowo-arachidowy
- 1 łyżka oleju arachidowego lub do smażenia
- 1 szt cebuli dużej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 1 szt. papryczki chili świeżej lub chili w zalewie
- 5 łyżek orzeszków ziemnych niesolonych, pokruszonych w moździerzu
- 1 szklanka bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z proszku
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 200 ml mleka kokosowego ugotowanego wg. przepisu
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej posiekanej
- trochę soli do smaku
Dodatki:
- garść świeżej kolendry do posypania dania
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 250 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Składniki
Przyprawy:
Sos kokosowo-arachidowy
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis