Przejdź do treści

Kurczak w czerwonym curry z kwaśnymi pędami bambusa

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak w czerwonym curry z kwaśnymi pędami bambusa
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Kurczak w czerwonym curry z kwaśnymi pędami bambusa to danie pochodzące z kuchni tajskiej. Jest to danie dla poszukiwaczy nowych doznań smakowych. Specyficzny smak kwaśnych pędów bambusa być może nie każdemu przypadnie do gustu, jednak warto ich spróbować, bo nadają daniu naprawdę oryginalny smak. Ta wersja pędów bambusa, prócz charakterystycznego zapachu i chrupkiej struktury posiada mocno kwaśny smak. Jeśli chcemy go nieco złagodzić można pędy przepłukać na sicie bądź zblanszować. Danie jest bardzo ostre, jeżeli ktoś nie toleruje dużych ostrości może zmniejszyć ilość czerwonej pasty do 1 łyżki lub zastosować żółtą pastę curry.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka pociąć cienkie plastry.
    Kurczak w czerwonym curry z kwaśnymi pędami bambusa
  2. Rozgrzać olej na średnim ogniu, dodać czerwoną pastę curry, rozmieszać i przesmażyć kilka sekund.
    Kurczak w czerwonym curry z kwaśnymi pędami bambusa
  3. Wlać mleko kokosowe, sos rybny, cukier, liście limonki kafir i dokładnie wymieszać.
    Kurczak w czerwonym curry z kwaśnymi pędami bambusa
  4. Dodać kurczaka oraz pędy bambusa. Gotować kilka minut, aż kurczak będzie gotowy. Podawać z ryżem jaśminowym.
    Kurczak w czerwonym curry z kwaśnymi pędami bambusa
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *