Przejdź do treści

Kurczak z Laosu / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak z Laosu
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny
Witam, po podróży w Laosie mam bardzo prosty przepis na kurczaka curry w mleku kokosowym. Lojalnie informuję, że jadłem to danie wcześniej w restauracji Indyjskiej, lecz dopiero w Laosie pokazano mi jak się to robi. Przepis jest bardzo prosty, być może wariacje tego przepisu podlegają innym kuchniom świata. Jeśli powtarzam czyjś przepis, to przepraszam, ale na gorąco chcę się podzielić. Mam kilka innych przepisów w zanadrzu. Jak się Wam spodoba, to napiszę.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Inne kuchnie
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Inne kuchnie
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Sos sojowy wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, dodać kurczaka, wymieszać, wstawić do lodówki na 30 min.
  2. Smażyć kurczaka na oleju do miękkości, dodać przyprawę curry, intensywnie wymieszać aż kawałki kurczaka pokryją się żółtym nalotem Dolać mleko kokosowe, wymieszać, koniecznie przyprawić cukrem, bo potrawa musi być słodka - oczywiście według uznania.
  3. W Laosie podawano potrawę bez żadnych udziwnień, po prostu kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym, ryż konieczny. Świeża kolendra do posypania wskazana, lecz nie konieczna.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *