Przejdź do treści

mleka kokosowego

Tajska zupa z kurczaka i mleka kokosowego

Ocena ze starego portalu: 4,73 / 15 ocen

Bardzo egzotyczna i bardzo smaczna zupa. 3 składniki są w Polsce trudno dostępne, jednak można je zastąpić zieloną pastą curry. Trawa cytrynowa jest podstawową tajską przyprawą, nadaje potrawom bardzo charakterystyczny smak. W ostateczności można ją zastąpić 1 łyżką startej skórki cytrynowej.
Aktualizacja 02-2017: Powyższy tekst powstał ok. 2004 roku, obecnie wszystkie składniki do zupy są dostępne w naszym sklepie.

Banany w mleku kokosowym

Ocena ze starego portalu: 4,74 / 23 oceny

Bardzo łatwy i szybki do wykonania deser a do tego świetnie smakuje. Cały charakter daniu nadaje gęste mleko kokosowe.

Kaczka w curry z owocami liczi

Ocena ze starego portalu: 4,9 / 10 ocen

Kaczka w curry z owocami liczi to absolutnie zabójcza potrawa. Do jej przygotowani użyłem żółtej pasty curry, a próbowałem ją także z pastą czerwoną i zieloną i zawsze smakowała świetnie.

Wieprzowina w czerwonym curry z ananasem

Ocena ze starego portalu: 4,33 / 12 ocen

Kolejne tajskie curry, tym razem czerwone curry z wieprzowiny. Czerwona pasta jest nieco mniej ostra od zielonej ale bez łagodzącego smak ryżu i tak się nie obędzie. Podawać z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.

Kurczak w zielonym curry

Ocena ze starego portalu: 4,85 / 21 ocen

Kurczak w zielonym curry to pierwsze wykonane przeze mnie tajskie danie główne z prawdziwego zdarzenia. Powiem szczerze, że po spróbowaniu byłem w szoku – zabrakło mi skali do oceny :). Zielona pasta curry nadaje temu daniu cały smak, ale też ponadprzeciętną ostrość, dla osób które nie tolerują tak ostrych dań można ostatecznie zmniejszyć ilość pasty do 1 łyżki.

Kurczak tajski

Ocena ze starego portalu: 4,89 / 9 ocen

Bardzo smaczne danie, które przygotowałem po wypróbowaniu przepisu z tej strony (Kurczak w zielonym curry), oraz po wizycie w azjatyckiej restauracji. To taka moja wariacja na temat tego przepisu. Serwować z ryżem jaśminowym.

Kurczak z Laosu

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny

Witam, po podróży w Laosie mam bardzo prosty przepis na kurczaka curry w mleku kokosowym. Lojalnie informuję, że jadłem to danie wcześniej w restauracji Indyjskiej, lecz dopiero w Laosie pokazano mi jak się to robi. Przepis jest bardzo prosty, być może wariacje tego przepisu podlegają innym kuchniom świata. Jeśli powtarzam czyjś przepis, to przepraszam, ale na gorąco chcę się podzielić. Mam kilka innych przepisów w zanadrzu. Jak się Wam spodoba, to napiszę.

Ryba kokosowo-imbirowa z ryżem

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny

Połączenie smaku kokosa, imbiru, kolendry i bazylii daje miły i elegancki efekt. Czosnkowy i pieprzny posmak to dodatkowa nuta rozkoszy. Wszystko subtelnie i delikatnie pachnie. I wygląda.. Polecam…

Satay (sataj)

Ocena ze starego portalu: 4,70 / 10 ocen

Satay (sataj) to znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa – kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.

Zupa Tom Yum z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 28 ocen

Tom Yum to słynna tajska ostro-kwaśna zupa, o znakomitym, charakterystycznym smaku. Zazwyczaj zupę Tom Yum przygotowuje się bez mleka kokosowego to jest jednak moja ulubiona odmiana z mlekiem czyli Tom Yum nam khon. Smakuje praktycznie wszystkim, ostatnio podałem ją na imprezie rodzinnej i smakowała nawet mojej babci, która jest uprzedzona do ostrych orientalnych dań. Kilka dni później dopytywała się co to była za zupka i jak ją zrobiłem 🙂 Dzięki użyciu pasty Tom Yum, która jest gotową mieszanką wielu egzotycznych składników będących bazą tej zupy, danie to wykonuje się w 15 minut. Wystarczy zakupić pastę, sos rybny i mieć zawsze pod ręka puszkę mleka kokosowego, żeby w kilka chwil wyczarować ekstra zupę, jeżeli dodamy do nie jeszcze miseczkę ryżu jaśminowego (chociaż tradycyjnie zupę tą jada się solo) to mamy ekspresowe, smaczne, zdrowe i pożywne danie. Zamiast kurczaka możemy dodać 250g dużych krewetek. Dodatek grzybów słomianych dodatkowo urozmaica tą zupę ale bez nich też jest bardzo dobra. Oryginalnie do przygotowania zupy używa się samej wody ale dla niektórych może wydawać się zbyt wodnista, wtedy można użyć jako bazy ulubionego bulionu.