Aromatyczna chrupiąca kaczka / Przepis internauty
Aromatyczna chrupiąca kaczka to domowa wersja słynnej kaczki po pekińsku z chrupiącą skórką. Podawana z pszennymi plackami i sosem hoisin.
Aromatyczna chrupiąca kaczka to domowa wersja słynnej kaczki po pekińsku z chrupiącą skórką. Podawana z pszennymi plackami i sosem hoisin.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Chicken in Sechuan Style. Danie to składa się z dużej ilości składników, ale jest proste w przygotowaniu i smaczne.
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Po artykule o zbieraniu polskich grzybów Mun nie mogło zabraknąć nowego przepisu z ich wykorzystaniem. Do wykonania tego przepisu użyłem trochę uszaków (miałem ich tylko 10g) i dopełniłem potrzebną ilością grzybów Mun. Uważajcie, żeby nie przeholować z grzybami Mun (uszakami), na sucho wyglądają skromnie ale po ugotowaniu robią się kilkanaście razy większe, 25g (ok 10 całych grzybów) to idealna proporcja do 500g pieczarek. Zupełnym przypadkiem do danie trafiła niewielka ilość anyżu gwiazdkowatego (zmieliłem pieprz syczuański w młynku, który był zabrudzony po ostatnim mieleniu anyżu) ale efekt smakowy był bardzo dobry więc postanowiłem umieścić ten dodatek w przepisie, jeżeli jednak nie macie dostępu do tej rzadkiej przyprawy możecie z niej zrezygnować. Danie jadło już kilka osób i wszystkim bardzo smakowało, ja osobiście daję 5-kę. Podawać jako przystawkę do dania głównego lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Chciałbym Wam polecić przepis prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni, bardzo prosty i bardzo smaczny. Tłumaczyłem go z jakiejś japońskiej strony, szukając przepisów na coś, do czego można wykorzystać pastę miso, oprócz słynnej zupki o identycznej nazwie. Miso (jap. 味噌) to tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanego ryżu, pszenicy i/lub soi, z solą i drożdżami. Mój przepis to ryż z jajkiem przygotowanym z pastą miso – „misotamago” w wolnym tłumaczeniu oznacza właśnie „jajko z miso”. Podałem proporcje na 1 osobę – wystarczy pomnożyć odpowiednią liczbę razy, by uzyskać przepis na pyszne śniadanko/kolację dla całej rodziny.
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 5 ocen
Kurczak De Basta to pyszny kurczak z warzywami z dużą ilością sosu. Podawać z ryżem jaśminowym lub smażonym makaronem mie.
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Bardzo proste jedzenie dla dwu (głodnych studentów) ew. trzech kulturalnych osób.
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Polecam ze względu na niezwykły smak kapusty pak choi! 🙂 Równie niepowtarzalnie smakuje bez chili. Smacznego! 🙂
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Jedna z moich ulubionych potraw, powstała kiedyś podczas improwizacji. Najlepiej użyć polędwicę, ale jadłem też z szynką, nawet karkówką 🙂 Na zdjęciach nie ma dymki, bo akurat nie miałem.
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Tego dania nauczył mnie znajomy Azjata z którym dzieliłem pokój na studiach. Oryginalnej nazwy niestety nie pamiętam:)
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.