Przepis na Kurczak De Basta / Przepis internauty
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. piersi kurczaka (ok. 400g)
- 1 szt. cebuli średniej
- 3 szt. pieczarek
- 1/2 szt. marchewki średniej
- 5 różyczek brokuła
- garść fasolki szparagowej z puszki lub świeżej krótko obgotowanej
Sos:
- 1 szklanka bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka chili mielonego
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody
Marynata:
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta przyprawy curry
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce
- szczypta cynamonu mielonego
- szczypta chili mielonego
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 200 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Składniki
Sos:
Marynata:
Dodatek:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Mięso kroimy w paski (nie za duże, nie za małe).
- Mieszamy składniki marynaty, łączymy z mięsem i odstawiamy na godzinę.
- W międzyczasie możemy pokroić cebulę na piórka, pieczarki kroimy w plasterki. a marchewkę w cienkie zapałki.
- Po godzinie rozgrzewamy trochę tłuszczu na patelni lub woku i wrzucamy cale mięso wraz z pozostałościami marynaty na rozgrzany tłuszcz. Mięso smażymy ok. 1 minuty, a po tym czasie dodajemy resztę warzyw.
- Smażymy ciągle mieszając. Nasza chińszczyzna na patelni powinna się smażyć ok.10 minut. W międzyczasie mieszamy z sobą wszystkie składniki sosu (oprócz MĄKI!!).
- Łyżeczkę mąki rozpuszczamy w drugiej szklance napełniając ją do połowy wodą!! Po upływie 10 minut od wrzucenia mięsa na patelnię wlewamy sos oraz mąkę z woda do zagęszczenia. Gotujemy to przez minutę i danie jest gotowe do wrzucenia na talerz!!
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz