Przepis na Kurczak De Basta / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak De Basta / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 5 ocen
Kurczak De Basta to pyszny kurczak z warzywami z dużą ilością sosu. Podawać z ryżem jaśminowym lub smażonym makaronem mie.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. piersi kurczaka (ok. 400g)
  • 1 szt. cebuli średniej
  • 3 szt. pieczarek
  • 1/2 szt. marchewki średniej
  • 5 różyczek brokuła
  • garść fasolki szparagowej z puszki lub świeżej krótko obgotowanej
Sos:
Marynata:
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. piersi kurczaka (ok. 400g)
  • 1 szt. cebuli średniej
  • 3 szt. pieczarek
  • 1/2 szt. marchewki średniej
  • 5 różyczek brokuła
  • garść fasolki szparagowej z puszki lub świeżej krótko obgotowanej
Sos:
Marynata:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso kroimy w paski (nie za duże, nie za małe).
  2. Mieszamy składniki marynaty, łączymy z mięsem i odstawiamy na godzinę.
  3. W międzyczasie możemy pokroić cebulę na piórka, pieczarki kroimy w plasterki. a marchewkę w cienkie zapałki.
  4. Po godzinie rozgrzewamy trochę tłuszczu na patelni lub woku i wrzucamy cale mięso wraz z pozostałościami marynaty na rozgrzany tłuszcz. Mięso smażymy ok. 1 minuty, a po tym czasie dodajemy resztę warzyw.
  5. Smażymy ciągle mieszając. Nasza chińszczyzna na patelni powinna się smażyć ok.10 minut. W międzyczasie mieszamy z sobą wszystkie składniki sosu (oprócz MĄKI!!).
  6. Łyżeczkę mąki rozpuszczamy w drugiej szklance napełniając ją do połowy wodą!! Po upływie 10 minut od wrzucenia mięsa na patelnię wlewamy sos oraz mąkę z woda do zagęszczenia. Gotujemy to przez minutę i danie jest gotowe do wrzucenia na talerz!!
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.