Przepis na Aromatyczna chrupiąca kaczka / Przepis internauty
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 7 godzin |
Czas oczekiwania | 5 godzin |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 1 szt. kaczki w całości, oprawionej
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 200 g sosu hoisin
- 5 szklanek mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 szt. zielonego ogórka
- 10 szt. cebulki dymki
Składniki
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Kaczkę oprawioną i umytą włożyć na 5 min. do wrzątku. Zanurzyć całą kaczkę. Po 5 minutach wyjąć kaczkę, osuszyć, powiesić za szyje w przewiewnym miejscu lub w spiżarni na 1/2 godziny, żeby całkiem wyschła.
- Sos sojowy, cukier brązowy i ocet wymieszać. Natrzeć tą miksturą kaczkę i powiesić na 1 godzinę. I tak nacierać jeszcze 2 razy. Za drugim razem kaczkę powiesić na 3 godziny. Natarta kaczka musi wisieć łącznie 4-5 godzin.
- Podgrzać piekarnik do 190-200 st.C. Wyłożyć kaczkę na blachę z rusztem - kratką. Wlać wodę do blachy, do połowy naczynia. Resztę pasty do kaczki włożyć do wody. Piec 30-40 minut.
- Później zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec kaczkę jeszcze przez godzinę. Kaczka musi dobrze zbrązowieć, skórka ma być chrupiąca, a mięso dobrze upieczone.
- "Pan cakes"- placki, na których będzie podawana kaczka: Z mąki, soli i wody wyrobić ciasto. Przenieść do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. Przykryć.
- Z ciasta zrobić rulon/walec o średnicy 4-5 cm i pokroić w krążki grubości 1 cm każdy. Rozwałkować cienkie placuszki o średnicy 15-20 cm. Placki opiekać na patelni z rozgrzanym olejem sezamowo-arachidowym, aż się zarumienią. Następnie przełożyće do bambusowego pojemnika na parę, z pokrywką.
- Ogórki pokroić w paseczki, dymkę tak samo. Ułożyć dymkę koło siebie na dużym talerzu, jak zapałki w pudelku, a nie porozrzucane.
- Na plackach pan cakes smarujemy sos Hoisin, kładziemy trochę kaczki, ogórka i dymki. Zwijamy w rulon. Wszystko robimy palcami i jemy palcami. Wino mile widziane.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz