Gorditas orientalne
Gorditas – nadziewane placki z mąki kukurydzianej. Danie to wywodzi się z kuchni meksykańskiej. W naszym autorskim przepisie, w wersji orientalnej z dodatkiem pasty Doenjang… Czytaj dalej »Gorditas orientalne
Gorditas – nadziewane placki z mąki kukurydzianej. Danie to wywodzi się z kuchni meksykańskiej. W naszym autorskim przepisie, w wersji orientalnej z dodatkiem pasty Doenjang… Czytaj dalej »Gorditas orientalne
Klasyka kuchni tajskiej, czyli słynna ostro-kwaśna zupa Tom Yum, o znakomitym smaku i aromacie. W najnowszym przepisie dodaliśmy do zupy pokrojone kawałki młodego jackfruita (dodatkowa… Czytaj dalej »Tajska zupa Tom Yum z młodym jackfruitem i kawałkami kurczaka w Panko.
Krewetki w sosie orzechowym to indyjskie curry w głęboki sosie. Duże krewetki w łagodnym, głębokim sosie z mleka kokosowego i masła orzechowego, doprawione czosnkiem, imbirem, kurkumą i sokiem z cytryny. Jak na indyjskie curry przystało danie jest bardzo smaczne i pożywne a jego wykonanie jest bardzo łatwe i zajmie Wam tylko 15 minut. Krewetki w sosie orzechowym podajemy z gotowanym ryżem basmati lub jaśminowym.
Czosnkowe curry z krewetkami to banalnie do wykonania i bardzo smaczne indyjskie danie w głębokim sosie. Bez żadnych zdolności kulinarnych w 15 minut wykonasz pyszne i efektowne indyjskie danie. Duże krewetki zanurzone w dużej ilości łagodnego czosnkowo-pomidorowego sosu. Dodatek śmietany (jogurtu) jest opcjonalny, dodaje sosowi gęstości, danie staje się bardziej pożywne i zyskuje lekko kwaśny smak.
Czosnkowe curry z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.
Zupa z owocami morza i makaronem sojowym to inspirowane kuchnią indyjską danie z mnóstwem zdrowych, treściwych składników. Tuńczyk, krewetki i makaron sojowy nadają zupie dużej pożywności, mleko kokosowe zapewnia przyjemną aksamitną konsystencję. Wyjątkowy smaki i aromat zapewniają daniu indyjskie pasty przyprawowe (imbir, czosnek, kolendra, pikle z limonki).
Czosnkowe krewetki w sosie to klasycznie wykonane chrupiące chińskie danie. Główny składnik dania (krewetki) smaży się w panierce i podaje w dobrze doprawionym sosie z duża ilością czosnku. Krewetkami należy połączyć z sosem tuż przed podaniem aby utrzymać chrupkość panierki. Danie podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.