Przejdź do treści

Czosnkowe krewetki w sosie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Czosnkowe krewetki w sosie
Czosnkowe krewetki w sosie to klasycznie wykonane chrupiące chińskie danie. Główny składnik dania (krewetki) smaży się w panierce i podaje w dobrze doprawionym sosie z duża ilością czosnku. Krewetkami należy połączyć z sosem tuż przed podaniem aby utrzymać chrupkość panierki. Danie podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 4
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Panierka:
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Panierka:
Sos:
Dodatek:
Głosów: 4
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. 2 łyżki mąki kukurydzianej mieszamy z octem ryżowym i odrobiną wody. Wody dodać tyle aby otrzymać gęste ale lejące się ciasto. Ciasto mieszamy z krewetkami, następnie smażymy krewetki na 1-2cm oleju. Usmażone krewetki osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
  2. Na 1 łyżce oleju podsmażamy posiekane szalotki, czosnek i pastę imbirową.
  3. Po około minucie dodajemy wmieszany sos. Smakujemy jeśli sos jest zbyt kwaśny (od passaty) dodajemy odrobinę cukru. Następnie podgrzewamy sos aż zgęstnieje, dodajemy krewetki. Wszystko razem podgrzewamy i podajemy z gotowanym ryżem jaśminowym. Pycha!
    Czosnkowe krewetki w sosie
Udostępnij ten przepis

2 komentarze do “Czosnkowe krewetki w sosie”

  1. Tutaj akurat chodzi o żółtą mąkę. Jednak obie mąki tak samo dobrze nadają się na panierkę, przetestowane wielokrotnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *