Przepis na Czosnkowe krewetki w sosie
Czosnkowe krewetki w sosie to klasycznie wykonane chrupiące chińskie danie. Główny składnik dania (krewetki) smaży się w panierce i podaje w dobrze doprawionym sosie z duża ilością czosnku. Krewetkami należy połączyć z sosem tuż przed podaniem aby utrzymać chrupkość panierki. Danie podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 15 szt. krewetek Black Tiger
- 1 szklanka oleju do smażenia
- 2 szt. szalotki lub 2 cebulki z dymki
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka pasty z imbiru lub świeżego imbiru
- trochę cukru (opcjonalnie)
Panierka:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- trochę wody
Sos:
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 szt. papryczki chili suszonej
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Panierka:
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- 2 łyżki mąki kukurydzianej mieszamy z octem ryżowym i odrobiną wody. Wody dodać tyle aby otrzymać gęste ale lejące się ciasto. Ciasto mieszamy z krewetkami, następnie smażymy krewetki na 1-2cm oleju. Usmażone krewetki osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
- Na 1 łyżce oleju podsmażamy posiekane szalotki, czosnek i pastę imbirową.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Komentarze
Przemek #1
Dzień dobry,
Czy na pewno chodzi o żółtą mąkę kukurydzianą, a nie białą (mazeinę) ?
Pozdrawiam
Przemek Przesmycki #2
Tutaj akurat chodzi o żółtą mąkę. Jednak obie mąki tak samo dobrze nadają się na panierkę, przetestowane wielokrotnie.
Dodaj komentarz