Przejdź do treści

sosu sojowego japońskiego

Tofu-sushi

Tofu-sushi

Tofu-sushi to rodzaj sushi nigiri bez użycia ryżu z wykorzystaniem mniej kalorycznego tofu. Jako dodatki mogą nam posłużyć różne rodzaje ryb i owoców morza. Może być także wykonane w wersji wegetariańskiej z samymi warzywami lub omletem. Dodatek ostrego imbiru, wymieszanego z dymką i sosem sojowym, tworzy doskonałą nutę smakową. Spróbujcie, pyszne!

Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,94 / 17 ocen

Kurczak teriyaki to słynne japońskie danie, smażony kurczak w słono-słodkim sosie. Przedstawiony przepis jest niezwykle prosty ale także niezwykle smaczny. Użycie marmolady pomarańczowej dodaje daniu oryginalnego, ciekawego smaku. Danie proponujemy serwować z ryżem lub makaronem ryżowym oraz ogórkami polanymi słodkim sosem chili.

Makaron z pastą z czarnego sezamu

Makaron z pastą z czarnego sezamu

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Makaron z pastą z czarnego sezamu to przepis zaczerpnięty z książki „Super Natural Every Day” Heidi Swanson. Na pierwszy rzut oka danie wygląda na skomplikowane z powodu dużej ilości składników, jednak przygotowuje się je bardzo szybko a efekt jest… zniewalający! Pastę sezamową można przygotować sobie wcześniej i przechowywać w lodówce, z powodzeniem można wykonać ją na bazie białego sezamu. Pasta sezamowa jest tak popularna w Japonii, że istnieje nawet specjalny moździerz (suribachi) przeznaczony do jej ucierania. Autorka przepisu poleca również zastosowanie pasty do sałatek, brokułów, fasolki czy pieczonych ziemniaków.

Inari sushi (inarizushi)

Inari sushi (inarizushi) – sushi w torebkach sojowych

Inari sushi (inarizushi) to bardzo oryginalna i smaczna odmiana sushi w torebkach ze smażonego tofu. Inarizushi znaczy właśnie “sushi w brązowej torebce”. Całe danie możemy wykonać w 3 stopniach skomplikowania: od samego początku, smażąc tofu na głębokim oleju (ten etap pomijam w przepisie), następnie gotując je w słodkiej zalewie i na koniec wypełniając ryżem do sushi. W Japonii najczęściej kupuje się usmażone płaty tofu (tzw. abura-age), rozcina, gotuje w zalewie i następnie wypełnia ryżem. Coraz popularniejsze są jednak smażone tofu już doprawione (tzw. Inarizushi-no-moto), wyjmujemy je tylko z puszki i wypełniamy ryżem. Inarusushi-no-moto jest podstawowym produktem do wykonania Inarizushi poza Japonią (produkt ten możecie kupić w naszym sklepie). W przepisie podaję także przepis na zalewę do gotowania smażonego tofu, jako ciekawostkę i dla tych, którzy jakimś cudem zakupią abura-age.

Chirashi sushi z kurczakiem teriyaki

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen

Chirashi sushi to najprostsza do wykonania odmiana sushi podawana na talerzu (nie wymaga formowania ryżu w kulki ani rulony), coś w rodzaju sałatki ryżowej, bardzo popularnej na lunch. Główne składniki układa się zazwyczaj na ryżu, ale można je też wymieszać z ryżem (powstanie wtedy tzw. gomoko sushi). Do chirashi sushi możemy użyć podobnie jak do innych sushi ryb, krewetek, warzyw a także mięsa i innych składników, ograniczeniem jest tylko nasza fantazja i smak. Przy serwowaniu chirashi sushi powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na elegancki sposób podania na talerzu/w miseczce.

Zupa z makaronem udon i smażonym tofu

Ocena ze starego portalu: 4,40 / 5 ocen

Większość wysiłków w tym przepisie poświęconych jest na przygotowanie smażonego tofu, w Japonii można je kupić bez problemu już usmażone, wtedy przygotowanie tej zupy to łatwizna. Smażenie tofu miękkiego to ciężka operacja ponieważ jest ono bardzo delikatne i łatwo się łamie. Generalnie do smażenia powinno się stosować tofu miękkie, ale ci, którzy nie mają zdolności manualnych powinni raczej zdecydować się na tofu zwarte, inaczej mogą stracić sporo nerwów. Wegetarianie zamiast dashi rybnego mogą użyć dashi z shitake i kombu. Zupa ma delikatny, lekko słodkawy smak a makaron udon i smażone tofu dodają jej pożywności i oryginalnego charakteru.