Przejdź do treści

świeżego imbiru

Ryba w cieście na ostro

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen

Do przygotowania tej potrawy można użyć dowolnego filetu. Ja użyłem filetu w kostce, jego zaletą jest całkowity brak ości, oraz łatwość krojenia w kostkę, jednak jego rozmiary wymuszają nieco inny od standardowego rozmiar kawałków (2,5×2,5x1cm zamiast 2x2x2cm). Olej chili nadaje potrawie nie tylko ostrość ale także charakterystyczny smak. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Ryba gotowana na parze w sosie pomarańczowym

Ocena ze starego portalu: 4,6 / 5 ocen

To pierwsze wykonane przeze mnie danie na parze. Do przygotowania tego dania użyłem oryginalny chiński, bambusowy koszyk do gotowania na parze, jeżeli takowego nie posiadacie nie ma obaw są inne sposoby – zajrzyj do poradnika, techniki obróbki cieplnej – gotowanie na parze. Dania gotowane na parze są bardzo zdrowe i nisko kaloryczne, moim zdanie jednak nie dorównują smakiem daniom smażonym, wiem jednak, że mają wielu zwolenników. Dodatkowo gotowanie na parze (w odróżnieniu od gotowania w wodzie) pozostawia w pożywieniu wszystkie składniki odżywcze. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Wołowina w sosie z czarnej fasoli to błyskawiczne danie stir-fry, które otrzymałem od pana Bogdana. Pan Bogdan jest wielkim miłośnikiem kuchni chińskiej, a także doradza mi w sprawach kuchni japońskiej. Pozdrawiam go serdecznie! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Wołowina w sosie z czarnej fasoli stir-fry

Wołowina w sosie z czarnej fasoli to błyskawiczne danie stir-fry, które otrzymałem od pana Bogdana. Pan Bogdan jest wielkim miłośnikiem kuchni chińskiej, a także doradza mi w sprawach kuchni japońskiej. Pozdrawiam go serdecznie! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Wołowina smażona po syczuańsku

Ocena ze starego portalu: 4,65 / 26 ocen

Danie dosyć ostre, miłośnicy “ognia w ustach” mogą dodać jeszcze sos chili. Aby bez problemów pociąć mięso najlepiej jest je trochę zamrozić (lub nie rozmrażać do końca). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kaczka w sosie cytrynowym

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Świetne danie o bardzo oryginalnym smaku. Jedno z moich ulubionych. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kurczak na ostro

Ocena ze starego portalu: 4,57 / 14 ocen

Klasyczne danie stir-fry, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie doprawione anyżem gwiazdkowatym, osoby nie lubiące smaku anyżu mogą użyć zamiast niego przyprawę 5 smaków (w niej tez jest anyż ale dużo mniej). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Grilowane piersi kurczaka na ostro

Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen

Kolejna potrawa z serii grilowanych. Pamiętaj, że mięso należy grillować krótko, max. 5 min, wtedy będzie mięciutkie i pyszne. Bardzo ważne jest pocięcie piersi w kawałki o równej grubości, dzięki temu mięso będzie soczyste i równo usmażone. Ten przepis to moja własna inwencja. Podawać jako jedno z dań grillowego przyjęcia, samodzielnie z ryżem lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Smażone skrzydełka kurczaka

Ocena ze starego portalu: 4,57 / 7 oceny

Długo marynowane skrzydełka kurczaka usmażone na chrupko na głębokim oleju. Można serwować jako przekąskę, element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielne główne podane z ryżem jaśminowym.

Czosnkowy kurczak

Ocena ze starego portalu: 4,68 / 28 ocen

Do czosnkowego kurczaka doskonale smakuje ostry sos. Jego moc możemy zwiększyć lub zmniejszyć dozując ilość chili. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.