Przepis na Wołowina smażona po syczuańsku
Ocena ze starego portalu: 4,65 / 26 ocen
Danie dosyć ostre, miłośnicy "ognia w ustach" mogą dodać jeszcze sos chili. Aby bez problemów pociąć mięso najlepiej jest je trochę zamrozić (lub nie rozmrażać do końca). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Danie dosyć ostre, miłośnicy "ognia w ustach" mogą dodać jeszcze sos chili. Aby bez problemów pociąć mięso najlepiej jest je trochę zamrozić (lub nie rozmrażać do końca). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 500 g polędwicy wołowej albo zrazówki
- 1 szt. cebuli średniej, pociętej w półplasterki
- 1/2 szt. marchewki średniej, pociętej w zapałki
- 4 szt. papryczek chili świeżych lub marynowanych pociętych w zapałki
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 2 łyżeczki sosu chili opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 6 łyżek oleju do smażenia
Marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 plasterki świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżka czystej wódki
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru
Dodatki:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Składniki
Marynata:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty połączyć, zalać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na przynajmniej 30 min.
- Olej zlać, wok wymyć, osuszyć, mocno podgrzać, wlać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, smażyć 10 sek. ciągle mieszając, wrzucić cebulę, marchew i papryczki chili (dodać sos chilli) mieszając smażyć minutę, osolić.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz