Przejdź do treści

świeżego imbiru

Smażony mangold z sosem sojowym

Smażony mangold z sosem sojowym

Smażony mangold z sosem sojowym to klasyczne wykonane danie warzywne typu stir-fry. Chińczycy uwielbiają tego typu dnia, główne warzywo (najczęściej liściaste) przesmażane jest na woku z dodatkiem czosnku, imbiru, następnie doprawione sosem sojowy i innymi przyprawami. Warzywny stir-fry serwuje się zazwyczaj jako jeden z elementów kilkudaniowego chińskiego posiłku. Smażony mangold z sosem sojowym bardzo dobrze nadaje się też na przekąskę / lunch podany na gotowanym ryżu.

Tempura z dorsza w sosie mango

Tempura z dorsza w sosie mango

Tempura z dorsza w sosie mango to danie z chrupiącej ryby w słodko-słonym sosie. W odróżnieniu od tradycyjnej tempury, którą serwuje się z sosami do maczania, w tym daniu panierowane kawałki ryby łączone są z sosem. Sos mango najlepiej jest przygotować ze świeżego owocu, który ma naturalny kwasek. Jeżeli używacie mango z puszki to sos będzie słodszy dlatego lepiej ograniczyć lub w ogóle zrezygnować z dodatku cukru. Tak przygotowana tempura stanowi danie główne i należny ją serwować z gotowanym ryżem. Jako, że jest to łagodne danie o słodkim smaku świetnie komponuje się z ostrą i wytrawną kimchi z kapusty.

Noodle z krewetkami i sosem miso

Noodle z krewetkami i sosem miso

Noodle z krewetkami i sosem miso to klasycznie przygotowane chińskie danie typu stir-fry (smażone z mieszaniem). Obecność pasty miso sugeruje, że jest to danie japońskie, jednak jest to danie chińskie z 1 japońskim składnikiem. Nazwa noodle przyjęła się w naszym kraju i kojarzy się z grubym, falowanym makaronem z dodatkami i sosem, najczęściej sprzedawanym w pudełku. Dania tego typu są także bardzo popularne w oryginalnej kuchni chińskiej a szybko-gotujące się falowane kluski to makaron mie.

Smażony na woku makaron z sosem to danie bardzo szybkie i bardzo łatwe do przygotowania a do tego bardzo smaczne. Nasza wersja poza niezbędnym makaronem mie zawiera krewetki i marchewkę. Sos jest konkretny i dosyć złożony. Zawiera aż 3 główne smaki słony (miso), kwaśny (ocet) i słodki (sok z pomarańczy).  Całość dopełnia spora ilość imbiru, czosnku i oleju sezamowego. Danie jest dosyć pikantne dzięki bardzo ostremu kruszonemu chili. Całość komponuje się naprawdę świetnie, polecam!

Krewetki w maśle miso

Krewetki w maśle miso

Krewetki w maśle miso to przepis łączący w sobie europejską klasykę z japońskimi przyprawami. Nasza etatowa szefowa kuchni Magda Klimczak bardzo lubi łączyć klasyczne z orientalnym. Tym razem standardowo wykonane krewetki na maśle z czosnkiem połączyła z japońską pastą miso, mirinem, imbirem i mielonym chili. Taka modyfikacja tego popularnego dania z będzie ciekawą odmianą dla fanów owoców morza. Polecam! Danie możemy podać jako składnik wielodaniowego azjatyckiego posiłku, jako przekąskę lub jako danie główne z dodatkiem gotowanego ryżu i kimchi.

Sałatka z jajkiem w chińskim sosie

Sałatka z jajkiem w chińskim sosie

Sałatka z jajkiem w chińskim sosie to zdrowa, smaczna i pożywna przekąska w stylu europejsko-chińskim. Surowe i pieczone warzywa z dodatkiem jajka doprawione kwaśno-słodkim sosem w stylu chińskim. Możemy ją przygotować na lunch lub lekki obiad.

Masala chai Herbata po indyjsku

Masala Chai Herbata po indyjsku

Masala chai to przygotowana na sposób indyjski czarna herbata z mlekiem doprawiona przyprawami i posłodzona. Masala Chai jest uwielbiana przez miliony w Indiach. Obecnie także na całym świecie obecnie herbata po indyjsku zyskuje uznanie i popularność. Napój ten jest sprzedawany w całych Indiach przez Chai Wallahs (czyli ulicznych sprzedawców herbaty poruszających się często rikszach). Nalewają oni herbatę z dużych czajników do małych filiżanek. Słowo “masala” czyli po indyjsku “mieszanka przypraw” i  odnosi się do kombinacji przypraw użytych do przygotowania tej herbaty. Skład przypraw jest bardzo różny, zależy od regionu i preferencji przygotowującego. Najczęściej stosowane przyprawy to kardamon, imbir, cynamon, pieprz, goździki, koper włoski i anyż. Przyprawę do herbaty można dostać jako gotowy, wieloskładnikowy proszek. Jednak tworzenie własnych mieszanek jest szybkie i satysfakcjonujące, a smak herbaty znacznie lepszy.

Klopsiki w sosie pomidorowym po indyjsku

Klopsiki w sosie pomidorowym po indyjsku

Klopsiki w sosie pomidorowym po indyjsku to łatwe do wykonania, bardzo smaczne i pożywne danie w aromatycznym ale łagodnym w smaku głębokim sosie. Bedzie świetnie smakować z ryżem basmati lub indyjskim chlebkiem Naan. Wegetarianie mogą wykonać podobne danie zamiast klopsików przygotowując kulki z sera panir.

Pikantne noodle

Pikantne noodle

Pikantne noodle to wegetariańska wersja chińskiego smażonego makaronu mie (popularnie zwanego noodlami). Gruby falisty makaron z dodatkiem startej cukinii w pikantnym, zawiesistym sosie. Świetna przekąska (np. na lunch), dodatek do dań lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Najważniejszymi składnikami sosu jest sos z chili i bobu oraz pasta sezamowa. Te dwa niezbyt popularne chińskie dodatki nadają daniu charakterystyczny, ciekawy smak. Pasta sezamowa dodatkowo nadaje sosowi gęstej, zawiesistej konsystencji.

Pikantne krewetki w sosie pomidorowym

Pikantne krewetki w sosie pomidorowym

Pikantne krewetki w sosie pomidorowym to indyjskie danie w głębokim sosie na bazie przecieru pomidorowego. Oryginalnie sos nie zawiera śmietany jednak możemy ją dodać uzyskując bardziej pożywny i gęstszy sos. Jak przystało na indyjskie danie pikantne krewetki w sosie pomidorowym są dobrze doprawione i bardzo ostre. Łyżka kruszonego chili daje potężna dawkę ostrości, jeżeli nie lubisz ognia w ustach zmniejsz tą ilość nawet do 1/2 łyżeczki. Jak każde danie indyjskie najlepiej smakuje z gotowanym ryżem basmati.

azjatycka sałatka z fasolki

Azjatycka sałatka z fasolki

Azjatycka sałatka z fasolki to lekkie warzywne dania ze świeżych letnich składników. Może być podana jak przekąska lub dodatek do dania głównego. U nas azjatycka sałatka z fasolki została zjedzona jako dodatek do grzanki ze stekiem. Danie w pełni wegetariańskie/wegańskie.