Przejdź do treści

świeżego imbiru

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

Zupa miso z warzywami i grzybami mun to pyszna i zdrowa japońska zupa. Klasyczną miso wykonuje się z wodorostami wakame i tofu, tutaj prezentuję bardziej rozbudowaną wersję z dużą ilością zdrowych składników. Wymienione w przepisie warzywa można także zastąpić takimi składnikami jak rzepa, kalarepa, groszek lub fasolka szparagowa. Zupę można można podać także z ryżem gotowanym, będzie wtedy stanowić pełny, pożywny posiłek.

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym to cienkie smażone plasterki mięsa w bardzo aromatycznym sosie sosie z czosnku i kolendrowy. Wieprzowinę zamiast smażyć można także upiec w piekarniku lub na grillu. Intensywność smaku regulujemy ilością dodanego czosnku.

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake to bardzo proste i szybkie do przygotowania japońskie danie z mielonej wieprzowiny z dodatkiem najpopularniejszych japońskich grzybów. Danie lekko pikantne za sprawą przyprawy 7 smaków, której głównym składnikiem jest mielone chili. Podana z makaronem lub ryżem stanowi pełne pożywne danie obiadowe.

Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami

Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami

Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami to pożywne i bardzo smaczne danie wegetariańskie. Zestaw dodanych warzyw można dowolnie urozmaicać. Potrawę można podawać jako danie główne z ryżem lub jako warzywny dodatek.

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie to wspaniałe smaku i pożywne danie typu stir-fry. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrawa równie dobrze smakuje podana z ryżem jaśminowym zamiast makaronu.

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym to kawałki mięsa smażone w puszysty cieście z pysznym miodowo-sojowym sosem do maczania. Danie to można serwować jako przekąskę lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Olej do głębokiego smażenia trzeba mocno rozgrzać tak żeby prawie dymił a następnie zmniejszyć płomień i smażyć mięso partiami.

Zielone curry z dyni

Zielone curry z dyni

Zielone curry z dyni to pikantne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego i zielonej pasty curry. Dynię dusimy krótko żeby zmiękła ale została w kawałkach (nie powinna się rozpaść). Możemy opcjonalnie dodać do dania żółte pomidorki koktajlowe. Curry dyniowe podajemy z ryżem jaśminowym lub z ryżem basmati.

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka

Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka to klasyczna przekąska bento zabierana często przez Japończyków do pracy lub na piknik, zazwyczaj pakowana do specjalnego pudełka bento. W zestawie bento często znajdują się onigiri czyli japońskie kanapki ryżowe, marynowane warzywa czy tamago (omlet) z marchewką. Dzisiaj jeden z popularnych składników bento – cebula z mięsem indyka.