Przepis na Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie
Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie to wspaniałe smaku i pożywne danie typu stir-fry. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrawa równie dobrze smakuje podana z ryżem jaśminowym zamiast makaronu.
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w cienkie paski
- 400 g makaronu mie
- 1 ząbek czosnku wyciśniętego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 2 łyżki oleju arachidowego do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego lub białego wytrawnego
- 2 łyżeczka oleju sezamowego
Sos orzechowy:
- 1 łyżka masła orzechowego lub pasty sezamowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu chili
- 200 ml wody
Do przybrania
- 1 szt. cebuli dymki drobno posiekana (sam szczypior)
- 1 łyżeczka sezamu czarnego do posypania
Składniki
Marynata:
Sos orzechowy:
Do przybrania
|
Sposób przygotowania
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić (potrzebny jest gorący więc powinien kończyć gotowanie pod koniec smażenia wieprzowiny).
- W woku rozgrzać mocno olej arachidowy, wrzucić imbir i czosnek, smażyć mieszając 30sek. Dołożyć pokrojone mięso i smażyć mieszając do chwili aż polędwica zmieni kolor. Wyjąć mięso i umieścić w ciepłym miejscu. UWAGA: jeżeli ktoś dysponuje palnikiem odpowiedniej mocy mięso, mimo krótkiego smażenia, powinno się ładnie przysmażyć.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1558)
- [+]Kuchnia chińska (335)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (335)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz