Przepis na Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami
Rodzaj dania | Dania główne, Dodatki do dań |
Kuchnia | Kuchnia chińska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 opakowanie tofu zwartego
- 1/2 główki kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
- 3-4 szt. grzybów shitake wymoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone w paski
- kilka różyczek brokułów
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżeczki świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 1 szt. jajka lekko rozmąconego
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 125 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- szczypta chili mielonego
- szczypta przyprawy 5 smaków
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 1 łyżka wody
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego
Składniki
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Wok napełnić do 1/4 wysokości olejem i dobrze rozgrzać tak by wrzucony kawałek bułki zrumienił się w ciągu 10 sekund.
- Wyjmować z woka łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Nadmiar oleju odlać, pozostawiając w woku 2 łyżki.
- Podgrzać ponownie olej i wrzucić czosnek oraz imbir.
- Po 3 sekundach dołożyć grzyby i brokuły.
- Smażyć przez 2-3 minuty a następnie dodać kapustę i kontynuować smażenie przez dalsze 3 minuty.
- Rozgarnąć wszystko na boki woka aby w środku pojawiło się dno woka. Wlać jajko i mieszając usmażyć na sucho. Rozmieszać z resztą składników.
- Wlać sos, wymieszać doprowadzić do wrzenia, żeby sos się zagęścił.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (18)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2243)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (260)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (27)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz