Przepis na Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami
Rodzaj dania | Dania główne, Dodatki do dań |
Kuchnia | Kuchnia chińska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 opakowanie tofu zwartego
- 1/2 główki kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
- 3-4 szt. grzybów shitake wymoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone w paski
- kilka różyczek brokułów
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżeczki świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 1 szt. jajka lekko rozmąconego
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 125 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- szczypta chili mielonego
- szczypta przyprawy 5 smaków
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka wody
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego
Składniki
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Wok napełnić do 1/4 wysokości olejem i dobrze rozgrzać tak by wrzucony kawałek bułki zrumienił się w ciągu 10 sekund.
- Wyjmować z woka łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Nadmiar oleju odlać, pozostawiając w woku 2 łyżki.
- Podgrzać ponownie olej i wrzucić czosnek oraz imbir.
- Po 3 sekundach dołożyć grzyby i brokuły.
- Smażyć przez 2-3 minuty a następnie dodać kapustę i kontynuować smażenie przez dalsze 3 minuty.
- Rozgarnąć wszystko na boki woka aby w środku pojawiło się dno woka. Wlać jajko i mieszając usmażyć na sucho. Rozmieszać z resztą składników.
- Wlać sos, wymieszać doprowadzić do wrzenia, żeby sos się zagęścił.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (1)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1867)
- [+]Kuchnia chińska (418)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (13)
- Makaron, ryż, mąka (32)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (22)
- Herbata, napoje (16)
- [+]Kuchnia japońska (187)
- [+]Kuchnia tajska (223)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (23)
- Pasty, przyprawy (33)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (22)
- [+]Kuchnia chińska (418)
- [+]Przybory kuchenne (164)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (14)
- Produkty do sushi (39)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (1)
Dodaj komentarz