Przejdź do treści

tajskiego ryżu kleistego

Klopsiki perłowe w ryżu kleistym

Klopsiki perłowe w ryżu kleistym

Klopsiki perłowe w ryżu kleistym to popularna chińska przekąska. Dobrze doprawione mięso obtoczone w ryżu i gotowane na parze, serwowane z różnymi sosami do maczania. Chińczycy przygotowują klopsiki mięsne na wszystkie możliwe sposoby: na parze, gotowane, smażone i dusszone. Można je obtaczać w ryżu, migdałach, grzybach, mące i innych dodatkach. Do klopsików podajemy ulubione sosy i warzywa smażone na woku (stri-fry).

Ryż słodki kleisty (tajski ryż kleisty) – gotowanie na parze

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen

Tajski, słodki ryż kleisty tak naprawdę wcale nie ma słodkiego smaku ale często używa się go do przygotowywania deserów (pewnie stąd ta nazwa). Niezwykła cechą tego ryżu jest, że będąc ryżem kleistym ma długie ziarna (prawie wszystkie odmiany ryżu kleistego mają krótkie, okrągłe ziarna). Znakomity jako dodatek do zup i dań z dużą ilością sosu (polecam także jako urozmaicenie do dań chińskich). Tradycyjnie w Tajlandii jada się go formując rękami w kulki następnie maczając w różnych ostrych sosach. 1 szklanka ryżu daje około 2 szklanek ryżu ugotowanego na parze – starczy dla 2 osób. Możemy oczywiście gotować więcej ryżu na raz, musimy jednak pamiętać, że po włożeniu do parownika ryżu zawiniętego w szmatkę po bokach musi zostać trochę przestrzeni dla przepływu pary.

Zupa z marynowanej kapusty chińskiej z żeberkami (chiński kapuśniak)

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 6 ocen

Do przygotowania tej potrawy potrzebna jest marynowana kapusta chińska (ang. mustard greens). Już po pierwszej łyżce zupa kojarzy się z naszym kapuśniakiem. Jeżeli użyjemy bardzo tłustych żeberek, na powierzchni zupy może gromadzić się sporo tłuszczu, jeżeli nie lubisz tak tłustej zupy możesz go zebrać łyżką.

Kurczak z ananasem i nerkowcami

Ocena ze starego portalu: 4,8 / 10 ocen

Przepis ten dostałem od jednego z internautów – Czarka z Zielonej Góry. Twierdził, że jest zabójcze, przetestowałem i potwierdzam. Podawać z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.

Kaczka w curry z owocami liczi

Kaczka w curry z owocami liczi

Kaczka w curry z owocami liczi to absolutnie zabójcza potrawa. Do jej przygotowani użyłem żółtej pasty curry, a próbowałem ją także z pastą czerwoną i zieloną i zawsze smakowała świetnie.

Bakłażan z bazylią

Bakłażan z bazylią

Bakłażan z bazylią bardzo smaczne tajskie danie wegetariańskie. Można też przygotować wersję łagodną bez papryczek chili. Można je podawać jako warzywny dodatek lub jako wegetariańskie danie główne z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.

Wieprzowina w czerwonym curry z ananasem

Ocena ze starego portalu: 4,33 / 12 ocen

Kolejne tajskie curry, tym razem czerwone curry z wieprzowiny. Czerwona pasta jest nieco mniej ostra od zielonej ale bez łagodzącego smak ryżu i tak się nie obędzie. Podawać z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.

Kurczak w zielonym curry

Kurczak w zielonym curry

Ocena ze starego portalu: 4,85 / 21 ocen

Kurczak w zielonym curry to pierwsze wykonane przeze mnie tajskie danie główne z prawdziwego zdarzenia. Powiem szczerze, że po spróbowaniu byłem w szoku – zabrakło mi skali do oceny :). Zielona pasta curry nadaje temu daniu cały smak, ale też ponadprzeciętną ostrość, dla osób które nie tolerują tak ostrych dań można ostatecznie zmniejszyć ilość pasty do 1 łyżki.