Przejdź do treści

Bakłażan z bazylią

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Bakłażan z bazylią
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Bakłażan z bazylią bardzo smaczne tajskie danie wegetariańskie. Można też przygotować wersję łagodną bez papryczek chili. Można je podawać jako warzywny dodatek lub jako wegetariańskie danie główne z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Bakłażana wraz ze skórką pociąć w kawałki wielkości kęsa.
    Bakłażan z bazylią
  2. Olej rozgrzać w woku na średnim ogniu, dodać chili i czosnek, smażyć mieszając 30 sek. Dodać bakłażana, smażyć chwilę.
    Bakłażan z bazylią
  3. Wlać wodę i przykryć wok pokrywką. Gotować 5-7 min. aż bakłażan będzie dobrze ugotowany (gotowy bakłażan powinien stać się lekko przeźroczysty). Większość wody powinna wyparować (jeżeli woda wyparuje za wcześnie można jej trochę dolać).
    Bakłażan z bazylią
  4. Dodać sos rybny (lub sos sojowy) i cukier, dobrze wymieszać. Dodać bazylię i szybko wymieszać. Serwować danie natychmiast z ryżem kleistym lub jaśminowym.
    Bakłażan z bazylią
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *