Przejdź do treści

Indyk mielony z orzechami miłorzębu Ginko i mielonym ryżem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Indyk mielony z orzechami miłorzębu Ginko i mielonym ryżem
Indyk mielony z orzechami miłorzębu Ginko i mielonym ryżem to jedna z wersji tradycyjnego, tajskiego dania. Opcjonalnie zamiast orzechów Ginko można dodać orzeszków ziemnych. Dodatek uprażonego kleistego ryżu nadaje potrawie lekko orzechowy smak.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Do dekoracji:
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Do dekoracji:
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
    Indyk mielony z orzechami miłorzębu Ginko i mielonym ryżem
  2. Uprażony ryż wsypać do moździerza i zetrzeć na proszek.
    Indyk mielony z orzechami miłorzębu Ginko i mielonym ryżem
  3. W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chilli, po chwili dołożyć mięso. Smażyć przez 3 -5 minuty, rozdzielając grudki mięsa.
  4. Kiedy indyk straci różowy kolor dodać sos. Doprawić do smaku solą.
  5. Wsypać utarty ryż, dodać orzechy i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
  6. Podawać natychmiast posypane posiekaną dymką z dodatkami surówek i ryżu jaśminowego.
    Indyk mielony z orzechami miłorzębu Ginko i mielonym ryżem
Udostępnij ten przepis