Przepis na Indyk mielony z orzechami miłorzębu Ginko i mielonym ryżem
Indyk mielony z orzechami miłorzębu Ginko i mielonym ryżem to jedna z wersji tradycyjnego, tajskiego dania. Opcjonalnie zamiast orzechów Ginko można dodać orzeszków ziemnych. Dodatek uprażonego kleistego ryżu nadaje potrawie lekko orzechowy smak.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 350 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki tajskiego ryżu kleistego
- 15-20 szt orzechów miłorzębu Ginko
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 szt. papryczki chili suszonej posiekanej, bez pestek
- szczypta soli do smaku
- 2 łyżki oleju
Sos:
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka soku z limonki
Do dekoracji:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- pikantna sałatka z ogórka lub inna tajska surówka
Składniki
Sos:
Do dekoracji:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chilli, po chwili dołożyć mięso. Smażyć przez 3 -5 minuty, rozdzielając grudki mięsa.
- Kiedy indyk straci różowy kolor dodać sos. Doprawić do smaku solą.
- Wsypać utarty ryż, dodać orzechy i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1566)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (10)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz