Przepis na Pikantna sałatka z ogórka

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pikantna sałatka z ogórka
Pikantna sałatka z ogórka to ciekawa w smaku, lekko pikantna tajska sałatka z ogórka, którą serwujemy jako dodatek do dania głównego. W celu uzyskania stricte wegetariańskiej wersji sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 35 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. zielonego ogórka długi, ze skórką
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szt. cebuli czerwonej mała, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
  • 1/2 łyżeczki sosu chili
  • 2 łyżeczki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany do dekoracji
Czas przygotowania 35 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. zielonego ogórka długi, ze skórką
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szt. cebuli czerwonej mała, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
  • 1/2 łyżeczki sosu chili
  • 2 łyżeczki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany do dekoracji
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ogórek opłukać, odciąć końcówki i zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do sitka ustawionego nad miską, posypać 1 łyżeczką soli i zostawić na 30 minut aby odsączyć wydzielający się sok.
  2. Odsączony ogórek przełożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek.
  3. W niewielkiej filiżance wymieszać sos chili z sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem i olejem sezamowym.
  4. Powstały sos dodać do miski z ogórkiem i wymieszać.
  5. Przed podaniem posypać dymką i schłodzić w lodówce przez 30 min.
    Pikantna sałatka z ogórka
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.