Ocena ze starego portalu: 4,85 / 21 ocen
Kurczak w zielonym curry to pierwsze wykonane przeze mnie tajskie danie główne z prawdziwego zdarzenia. Powiem szczerze, że po spróbowaniu byłem w szoku - zabrakło mi skali do oceny :). Zielona pasta curry nadaje temu daniu cały smak, ale też ponadprzeciętną ostrość, dla osób które nie tolerują tak ostrych dań można ostatecznie zmniejszyć ilość pasty do 1 łyżki.
Kurczak w zielonym curry to pierwsze wykonane przeze mnie tajskie danie główne z prawdziwego zdarzenia. Powiem szczerze, że po spróbowaniu byłem w szoku - zabrakło mi skali do oceny :). Zielona pasta curry nadaje temu daniu cały smak, ale też ponadprzeciętną ostrość, dla osób które nie tolerują tak ostrych dań można ostatecznie zmniejszyć ilość pasty do 1 łyżki.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. piersi kurczaka (ok. 400g)
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 3 łyżki pasty curry zielonej
- 3 łyżki cukru palmowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 szklanka świeżej bazylii (liście bez łodyżek)
- 3 łyżki sosu sojowego słodkiego
- 1 szklanka oleju do głębokiego smażenia
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 1 szklanka tajskiego ryżu kleistego ugotowanego na parze wg. przepisu
Składniki
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis