Przejdź do treści

wody

Congee po tajsku

Congee po tajsku (by M. Klimczak)

Congee po tajsku to odmiana popularnej w całej wschodniej i południowo-wchodniej Azji zupy z rozgotowanego ryżu (kleik ryżowy). Ten typ dania serwuje się zazwyczaj na śniadanie z różnymi dodatkami, także mięsnymi. W Chinach Congee jest najpopularniejszym daniem śniadaniowym i zazwyczaj przygotowuje się je w delikatnej w smaku, wręcz mdłej wersji.

Congee po tajsku w wersji Magdy jest dobrze doprawiona, pikantna i przygotowana na bulionie dlatego lepiej nadaje się na danie obiadowe. Jeżeli jednak chcemy zjeść to danie na śniadanie nic nie stoi przeszkodzie. Większość przypraw w tym przepisie dodaje się, kiedy congee jest już na talerzu więc wystarczy zrezygnować z tych najkonkretniejszych. Przygotowanie tego dania wymaga długiego rozgotowywania ryżu (5-6 godzin) dlatego planując tajskie congee na obiad gotowanie należy rozpocząć już rano:) Magda jest specjalistką od kaszek, kleików i congee, dlatego to danie na pewno zaspokoi gusta “kleikowych koneserów”:)

Pad thai z kurczakiem lub tofu

Pad thai z kurczakiem lub tofu (by Magda Klimczak)

Pad thai z kurczakiem lub tofu to wersja słynnego tajskiego dania stir-fry z makaronem ryżowym. Błyskawiczne danie z woka, makaron ryżowy w kwaśno-słodkim sosie z tamaryndu i cukru palmowego z dodatkiem kurczaka (tofu) i warzyw. Pad thai to jedno z najsmaczniejszy i najbardziej znanych dań tajskich.

Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso

Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso

Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso to oryginalny, pyszny deser z japońskim akcentem. Chrupiąca tarta w 3 uzupełniających się smakach: kwaśne jabłka polane słodko-słonym karmelem z cukru trzcinowego i pasty miso. Całość dopełniona posypką z cynamonu i płatków migdałowych. Jest to przepis błyskawiczny z użyciem gotowego ciasta na tartę, dostępnego w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Oczywiście można także zastosować ulubiony przepis na ciasto do tarty i przygotować je własnoręcznie.

Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie

Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie

Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie to błyskawiczne danie z woka, mięso z dużą ilością smażonej marchwi w pysznym słodko-słonym sosie karmelowym. Zamiast karkówki można także użyć polędwiczki wieprzowej.

Pierożki Wonton w sosie

Pierożki Wonton w sosie (by Magda Klimczak)

Pierożki Wonton to najpopularniejsza, znana na całym świecie, odmiana chińskich pierożków. W naszym przepisie proponujemy gotowane trójkątne pierożki Wonton z klasycznym nadzieniem wieprzowo-krewetkowy, podane w sosie sojowym z zielonymi papryczkami chili. W ten sposób otrzymujemy efektowne i bardzo smaczne danie, które może stanowić przekąskę, pierwsze danie lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku. Polecam!

Plastry wieprzowiny na ostro danie1

Plastry wieprzowiny na ostro

Plastry wieprzowiny na ostro to rewelacyjne chińskie danie. Panierowane, chrupiące plasterki polędwiczki wieprzowej w ogniście ostrym słono-kwaśnym sosie. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje ale także bardzo atrakcyjnie wygląda, na sam jej widok leci ślinka:) Danie to ma tak mocny i dominujący smak, że podawane podczas kilkudaniowego posiłku chińskiego powinno być łączone dla równowagi z daniami łagodnymi. Plastry wieprzowiny na ostro spożywane samodzielnie należy podawać z gotowanym ryżem jaśminowym, który zrównoważy ich pikantność. Bardzo polecam!

satay wołowy sataj wołowy

Satay wołowy z sosem z orzeszków (by Magda Klimczak)

Satay wołowy (sataj wołowy) to nasza kolejna propozycja dania z grilla. Satay to indonezyjski szaszłyk serwowany zazwyczaj z pikantnym sosem na bazie orzeszków ziemnych.

Do przygotowania naszego sataya użyliśmy dojrzewającego rostbefu, który można łatwo dostać w marketach w postaci porcji na stek. Długo marynowany rostbef jest miękki i soczysty, podany z pikantnym sosem z orzeszków na pewno zrobi wielkie wrażenie na uczestnikach imprezy grillowej:)

Wieprzowina Gong Bao danie

Wieprzowina Gong Bao (Kung Bao)

Wieprzowina Gong Bao to słynne chińskie danie pochodzące z prowincji Syczuan i zarazem kolejne odświeżone danie z serii “Moje ulubione przepisy”. Dla mnie Wieprzowina Gong Bao to danie blisko ideału, bardzo ostre, wyraźnie słone, z nutą słodko-kwaśną do tego aromat pieprzu syczuańskiego i chrupiące orzeszki. Ponieważ danie zawiera sporą ilość gęstego sosu to idealnie smakuje z moim ulubionym smażonym makaronem mie.

Ciekawostka: W Polsce w wietnamskich budkach z niewiadomych powodów nazwę Gong Bao przypisano kulkom kurczaka w cieście “?”.