Przepis na Brokuł w cieście po indyjsku Pakora Masala
Brokuł w cieście po indyjsku Pakora Masala to bardzo popularna przekąska w kuchni indyjskiej. Kawałki warzyw macza się w cieście z mąki z ciecierzycy i smaży w głębokim oleju. Proste do wykonania danie, jednak pamiętać należy żeby przygotować równe, małe kawałki produktów do obsmażania aby równomiernie się rumieniły w oleju. Zamiast brokuła można użyć kalafiora, cukinii, papryki czy tofu. Smażone warzywa podaje się z sosami do maczania jogurtowo-czosnkowym i/lub miętowym.
Rodzaj dania | Dodatki do dań, Przekąski, Przystawki |
Kuchnia | Kuchnia indyjska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 40 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 brokuł
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (nadaje chrupkości)
- 1/2 łyżki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka tandoori masala
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Sosy do maczania:
- sos jogurtowo-czosnkowy (do jogurtu wycisnąc czosnek, lekko posolić)
- sos miętowy
Składniki
Ciasto:
Sosy do maczania:
|
Sposób przygotowania
- Brokuły podzielić na równe różyczki wielkości małego kęsa.
- Włożyć do wrzątku, przykryć pokrywką, doprowadzić wodę do wrzenia i odcedzić.
- Obie mąki wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i wodą.
- Wyrobić łyżką ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
- Wyjmować z patelni łyżką cedzakową na papier kuchenny w celu odsączenia nadmiaru oleju.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1566)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (10)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz