Przepis na Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso
Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso to oryginalny, pyszny deser z japońskim akcentem. Chrupiąca tarta w 3 uzupełniających się smakach: kwaśne jabłka polane słodko-słonym karmelem z cukru trzcinowego i pasty miso. Całość dopełniona posypką z cynamonu i płatków migdałowych. Jest to przepis błyskawiczny z użyciem gotowego ciasta na tartę, dostępnego w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Oczywiście można także zastosować ulubiony przepis na ciasto do tarty i przygotować je własnoręcznie.
AZJATYCKIE DESERY
Ostatnio kilku użytkowniku narzekało na brak na naszej stronie deserów. I rzeczywiście nie było ich za wiele bo ja osobiście nie specjalizuję się w słodkościach. Na szczęście Magda Klimczak jest świetna w słodkich przepisach i oto właśnie jest Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso. To już drugi w ostatnich tygodniach przepis (wcześniej pojawiły się Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym). Przypuszczam, że to nie koniec słodkich przysmaków:)Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 1 arkusz gotowego ciasta na tartę
- 5 szt. jabłek twardych i kwaśnych
Słony karmel miso:
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (ok. 100g)
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki pasty miso jasnej
Do posypania:
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
Składniki
Słony karmel miso:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Formę do pieczenia wykładamy gotowym ciastem na tartę, podpiekamy je w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 20 min.
- W tym czasie kroimy jabłka w cieniutkie plasterki i przygotowujemy karmel rozpuszczając na patelni na niewielkim ogniu: cukier z wodą, masłem i pastą miso.
- Plasterki jabłek układamy na cieście i polewamy 1/2 przygotowanego karmelu. Następnie posypujemy migdałami i cynamonem.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Komentarze
Beata #1
Super!
Zaraz upiekę.
Dodaj komentarz