Przejdź do treści

Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso (by M. Klimczak)
Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso to oryginalny, pyszny deser z japońskim akcentem. Chrupiąca tarta w 3 uzupełniających się smakach: kwaśne jabłka polane słodko-słonym karmelem z cukru trzcinowego i pasty miso. Całość dopełniona posypką z cynamonu i płatków migdałowych. Jest to przepis błyskawiczny z użyciem gotowego ciasta na tartę, dostępnego w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Oczywiście można także zastosować ulubiony przepis na ciasto do tarty i przygotować je własnoręcznie.

AZJATYCKIE DESERY

Ostatnio kilku użytkowniku narzekało na brak na naszej stronie deserów. I rzeczywiście nie było ich za wiele bo ja osobiście nie specjalizuję się w słodkościach. Na szczęście Magda Klimczak jest świetna w słodkich przepisach i oto właśnie jest Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso. To już drugi w ostatnich tygodniach przepis (wcześniej pojawiły się Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym). Przypuszczam, że to nie koniec słodkich przysmaków:)
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 arkusz gotowego ciasta na tartę
  • 5 szt. jabłek twardych i kwaśnych
Słony karmel miso:
Do posypania:
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 arkusz gotowego ciasta na tartę
  • 5 szt. jabłek twardych i kwaśnych
Słony karmel miso:
Do posypania:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Formę do pieczenia wykładamy gotowym ciastem na tartę, podpiekamy je w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 20 min.
  2. W tym czasie kroimy jabłka w cieniutkie plasterki i przygotowujemy karmel rozpuszczając na patelni na niewielkim ogniu: cukier z wodą, masłem i pastą miso.
  3. Plasterki jabłek układamy na cieście i polewamy 1/2 przygotowanego karmelu. Następnie posypujemy migdałami i cynamonem.
  4. Przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 min, zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 10 min. Po wyjęciu z piekarnika polewamy tartę pozostałym karmelem. Pycha!
    Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso
Udostępnij ten przepis

1 komentarz do “Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *