Przepis na Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso
Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso to oryginalny, pyszny deser z japońskim akcentem. Chrupiąca tarta w 3 uzupełniających się smakach: kwaśne jabłka polane słodko-słonym karmelem z cukru trzcinowego i pasty miso. Całość dopełniona posypką z cynamonu i płatków migdałowych. Jest to przepis błyskawiczny z użyciem gotowego ciasta na tartę, dostępnego w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Oczywiście można także zastosować ulubiony przepis na ciasto do tarty i przygotować je własnoręcznie.
AZJATYCKIE DESERY
Ostatnio kilku użytkowniku narzekało na brak na naszej stronie deserów. I rzeczywiście nie było ich za wiele bo ja osobiście nie specjalizuję się w słodkościach. Na szczęście Magda Klimczak jest świetna w słodkich przepisach i oto właśnie jest Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso. To już drugi w ostatnich tygodniach przepis (wcześniej pojawiły się Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym). Przypuszczam, że to nie koniec słodkich przysmaków:)Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 arkusz gotowego ciasta na tartę
- 5 szt. jabłek twardych i kwaśnych
Słony karmel miso:
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (ok. 100g)
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki pasty miso jasnej
Do posypania:
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
Składniki
Słony karmel miso:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Formę do pieczenia wykładamy gotowym ciastem na tartę, podpiekamy je w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 20 min.
- W tym czasie kroimy jabłka w cieniutkie plasterki i przygotowujemy karmel rozpuszczając na patelni na niewielkim ogniu: cukier z wodą, masłem i pastą miso.
- Plasterki jabłek układamy na cieście i polewamy 1/2 przygotowanego karmelu. Następnie posypujemy migdałami i cynamonem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Komentarze
Super!
Zaraz upiekę.
Dodaj komentarz