Przepis na Congee po tajsku (by M. Klimczak)
Congee po tajsku to odmiana popularnej w całej wschodniej i południowo-wchodniej Azji zupy z rozgotowanego ryżu (kleik ryżowy). Ten typ dania serwuje się zazwyczaj na śniadanie z różnymi dodatkami, także mięsnymi. W Chinach Congee jest najpopularniejszym daniem śniadaniowym i zazwyczaj przygotowuje się je w delikatnej w smaku, wręcz mdłej wersji.
CONGEE NA OBIAD
Congee po tajsku w wersji Magdy jest dobrze doprawiona, pikantna i przygotowana na bulionie dlatego lepiej nadaje się na danie obiadowe. Jeżeli jednak chcemy zjeść to danie na śniadanie nic nie stoi przeszkodzie. Większość przypraw w tym przepisie dodaje się, kiedy congee jest już na talerzu więc wystarczy zrezygnować z tych najkonkretniejszych. Przygotowanie tego dania wymaga długiego rozgotowywania ryżu (5-6 godzin) dlatego planując tajskie congee na obiad gotowanie należy rozpocząć już rano:) Magda jest specjalistką od kaszek, kleików i congee, dlatego to danie na pewno zaspokoi gusta "kleikowych koneserów":)CONGEE PO TAJSKU W WERSJI WEGE
Jest to danie bezmięsne a po zastąpieniu bulionu drobiowego przez bulion warzywny staje się daniem w pełni wegetariańskim / wegańskim. Można też użyć jednego z wegetariańskich japońskich bulionów dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashiCzas gotowania | 5 godzin |
Porcje |
|
Składniki
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 4 szklanki bulionu drobiowego wykonanego wg. przepisu lub z proszku, w wersji wege użyć wywaru z warzyw
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka pasty Tom Yum
- 3 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 6 szt. liści limonki kaffir
- 3 łodyżki trawy cytrynowej
Dodatki:
- garść świeżej kolendry lub szczypioru z dymki
- imbir marynowany do sushi (opcjonalnie)
- prażona cebula
- sezam biały uprażony na patelni
- sos sojowy najlepiej oryginalny tajski sos sojowy
- olej sezamowy
- sos chili Sriracha (ilość wg. gustu)
Składniki
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Ryż dokładnie płuczemy, wsypujemy do dużego garnka i zlewamy bulionem z pastą tom yum i wodą. Dodajemy imbir, czosnek i całe liście limonki, gotujemy 5-6 godzin. Jeśli konsystencja staje się zbyt gęsta dodajemy wodę. Na koniec wyjmujemy liście limonki.
- Kolendrę rozdzielamy na listki, dymkę i imbir marynowany tniemy w cieniutkie plasterki.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz