Congee po tajsku to odmiana popularnej w całej wschodniej i południowo-wchodniej Azji zupy z rozgotowanego ryżu (kleik ryżowy). Ten typ dania serwuje się zazwyczaj na śniadanie z różnymi dodatkami, także mięsnymi. W Chinach Congee jest najpopularniejszym daniem śniadaniowym i zazwyczaj przygotowuje się je w delikatnej w smaku, wręcz mdłej wersji.
CONGEE NA OBIAD
Congee po tajsku w wersji Magdy jest dobrze doprawiona, pikantna i przygotowana na bulionie dlatego lepiej nadaje się na danie obiadowe. Jeżeli jednak chcemy zjeść to danie na śniadanie nic nie stoi przeszkodzie. Większość przypraw w tym przepisie dodaje się, kiedy congee jest już na talerzu więc wystarczy zrezygnować z tych najkonkretniejszych. Przygotowanie tego dania wymaga długiego rozgotowywania ryżu (5-6 godzin) dlatego planując tajskie congee na obiad gotowanie należy rozpocząć już rano:) Magda jest specjalistką od kaszek, kleików i congee, dlatego to danie na pewno zaspokoi gusta "kleikowych koneserów":)CONGEE PO TAJSKU W WERSJI WEGE
Jest to danie bezmięsne a po zastąpieniu bulionu drobiowego przez bulion warzywny staje się daniem w pełni wegetariańskim / wegańskim. Można też użyć jednego z wegetariańskich japońskich bulionów dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashiCzas gotowania | 5 godzin |
Porcje |
|
Składniki
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 4 szklanki bulionu drobiowego wykonanego wg. przepisu lub z proszku, w wersji wege użyć wywaru z warzyw
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka pasty Tom Yum
- 3 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 6 szt. liści limonki kaffir
- 3 łodyżki trawy cytrynowej
Dodatki:
- garść świeżej kolendry lub szczypioru z dymki
- imbir marynowany do sushi (opcjonalnie)
- prażona cebula
- sezam biały uprażony na patelni
- sos sojowy najlepiej oryginalny tajski sos sojowy
- olej sezamowy
- sos chili Sriracha (ilość wg. gustu)
Składniki
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Ryż dokładnie płuczemy, wsypujemy do dużego garnka i zlewamy bulionem z pastą tom yum i wodą. Dodajemy imbir, czosnek i całe liście limonki, gotujemy 5-6 godzin. Jeśli konsystencja staje się zbyt gęsta dodajemy wodę. Na koniec wyjmujemy liście limonki.
- Kolendrę rozdzielamy na listki, dymkę i imbir marynowany tniemy w cieniutkie plasterki.
Udostępnij ten przepis