Panang curry z kalafiora

Zielone curry z warzyw

Biryani z warzywami

Indonezyjska sałatka Gado Gado

Dyniowe curry z warzywami (by M. Klimczak)

Zupa kurkumowa z kurczakiem (by M. Klimczak)

Zupa krem z ziemniaków i pora z miso (by M. Klimczak)

Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso

Nikkorogashi – młode ziemniaki z cebulą gotowane w dashi

Alu kofta smażone warzywne kulki

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Alu kofta smażone warzywne kulki (alu - ziemniak, kofta - kulka) to popularna indyjska, wegetariańska potrawa. Danie jest łatwe w przygotowaniu i można przyrządzić je z różnego rodzaju warzyw. W oryginalnym przepisie (zaczerpniętym z książki Kuchnia Kryszny) oprócz ziemniaków polecany jest kalafior. My użyliśmy ziemniaków, marchwi i selera. Z powodzeniem można jednak dodawać inne warzywa, robić tzw. przegląd lodówki:). Sos do kofty jest mocno pikantny, jeżeli ktoś woli łagodniejsze dania należy zmniejszyć ilość papryczki chili i pozbawić ją nasion. W sezonie sos można przygotować ze świeżych pomidorów, zimową porą lepiej użyć puszkowanych. Danie smakuje najlepiej bezpośrednio po usmażeniu i polaniu sosem, kulki zachowują wtedy chrupkość.

Czytaj dalej