Przepis na Nikkorogashi – młode ziemniaki z cebulą gotowane w dashi
Nikkorogashi - młode ziemniaki z cebulą gotowane w dashi to proste ale bardzo smaczne japońskie danie z młodych ziemniaków i cebuli gotowanych w bulionie rybnym. Swój unikalny smak danie uzyskuje w trakcie odparowywania sosu, dzięki czemu cebula mięknie i karmelizuje tworząc bardzo smaczny sos pokrywający ziemniaki. Danie podaje się jako gorącą przekąskę, dodatek do zupy miso lub jeden ze składników japońskiego posiłku. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej należy użyć jednego z wegetariańskich japońskich bulionów dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi.
Rodzaj dania | Dodatki do dań, Przekąski |
Kuchnia | Kuchnia japońska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 40 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 kg ziemniaków młodych, niewielkich
- 2 szt. cebuli małych, przekrojonych na 4 części
- 2 łyżki oleju sezamowego
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1 szklanka bulionu rybnego dashi w wersji wege użyć dashi wegetariańskiego
- 1 ząbek czosnku posiekany
Składniki
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Ziemniaki wyszorować starannie pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- W woku lub na patelni na niewielkim ogniu rozgrzać olej sezamowy. Dodać ziemniaki i cebulę i smażyć mieszając aż ziemniaki będą całe pokryte olejem i lekko przyrumienione.
- Dodać składniki sosu i gotować 15 minut pod przykryciem, co 5 minut obracać ziemniaki, żeby się równo ugotowały. Zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia jeszcze 10 minut aż sos w większości odparuje.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz