Kurczak stir-fry z selerem naciowym i papryką
Kurczak stir-fry z selerem naciowym i papryką to klasyczne chińskie danie stir-fry, błyskawiczne w przygotowaniu, świeże, smaczne i zdrowe. Można je serwować z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Kurczak stir-fry z selerem naciowym i papryką to klasyczne chińskie danie stir-fry, błyskawiczne w przygotowaniu, świeże, smaczne i zdrowe. Można je serwować z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Smażone krewetki królewskie z ogórkiem i makaronem Soba to eleganckie danie z krewetek Black Tiger serwowanych na gryczanym makaronie soba. Do tej potrawy należy użyć surowych krewetek i smażyć je bardzo krótko, do momentu zmiany koloru z szarego na różowy. Jeżeli do przygotowania dania użyjemy gotowanych obranych krewetek należy skrócić smażenie do 30 sek.
Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie chińskie podawane często w restauracjach. Jest to mój ulubiony typ chińskich dań, mięso w panierce frytuje się na chrupko a następnie miesza się z sosem z warzywami – pycha! Kluczem do doskonałości tej potrawy jest zachowanie równowagi między smakiem kwaśnym, słodkim i słonym.
Bakłażan smażony z warzywami to pełni wegetariańskie danie na bazie bakłażana z dodatkiem kilku innych warzyw. Bakłażan (100g) zawiera zaledwie 20 kcal, poza tym dostarcza znacznych ilości potasu, a także wapnia i magnezu. Bakłażan to także bardzo dobre źródło błonnika pomagającego w trawieniu. Warto urozmaicać swoją dietę w potrawy zawierające to warzywo.
Papryka nadziewana tofu i porem to prosta w przygotowaniu, bogata w składniki odżywcze, bezmięsna potrawa, którą można podać jako danie główne na obiad. Jako dodatek polecamy ryż jaśminowy.
Wołowina smażona z warzywami i makaronem shirataki to niskokalorycznym potrawa z makaronem Shirataki, uzyskanym z azjatyckiej rośliny konjac. Polecana jest szczególnie dla osób dbających o linie. Wołowinę musimy pociąć w cieniutkie paseczki wtedy już po krótkim smażeniu będzie miękka i smaczna.
Makaron gryczany Soba z warzywami i tofu to błyskawiczne, zdrowe i niskokaloryczne danie wegetariańskie. Tofu to bogate źródło białka niezwierzęcego oraz fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin E oraz z grupy B. Może z powodzeniem zastępować mięso w żywieniu wegetarian.
Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki to popularna w Japonii potrawa, która przywędrowała z kuchni chińskiej. Bardzo smaczna i łatwa do wykonania. Danie serwowane z japońskim makaronem Somen.
Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym to łatwy i szybki przepis na pyszną rybę. Jest to typowy azjatycki sposób przygotowania ryby, rybę smaży się w całości następnie polewa sosem.
Kurczak w cieście z sosem sojowo-miodowym to bardzo smaczne chrupiące kulki kurczaka w cieście doprawione czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Dodatek sosu sojowo-miodowego komponuje tę potrawę w doskonałą całość. Można podawać jako przekąskę lub z ryżem jaśminowym jako pełen posiłek.