Przepis na Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. pstrąga cały, wypatroszony i oczyszczony
- sól i pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej do obsypania ryby
- 4 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 6 szt. grzybów shitake suszonych, wymoczonych w gorącej wodzie przez 10 min
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 4 szt. cebuli młodej, pokrojone w talarki
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 2 łyżki soku z limonki
Do podania:
- kilka liści sałaty lodowej pocietych w paski
Składniki
Sos:
Do podania:
|
Sposób przygotowania
- Grzyby odcedzić zostawiając 1/2 szklanki wody po grzybach, pokroić je w paski.
- Rybę nasolić, posypać pieprzem i oprószyć mąką.
- W dużej patelni rozgrzać olej.
- W międzyczasie przygotować sos mieszając wodę z moczenia grzybów z sosem sojowym, octem i cukrem. Mieszankę wlać do małego rondelka i doprowadzić do wrzenia.
- Mąkę wymieszać z sokiem z limonki i wlać do sosu. Doprowadzić do ponownego zawrzenia i zgęstnienia sosu. Zestawić z ognia.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz