Przepis na Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym
Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym to łatwy i szybki przepis na pyszną rybę. Jest to typowy azjatycki sposób przygotowania ryby, rybę smaży się w całości następnie polewa sosem.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. pstrąga cały, wypatroszony i oczyszczony
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej do obsypania ryby
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Sos:
Do podania:
  • kilka liści sałaty lodowej pocietych w paski
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. pstrąga cały, wypatroszony i oczyszczony
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej do obsypania ryby
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Sos:
Do podania:
  • kilka liści sałaty lodowej pocietych w paski
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym
  2. Grzyby odcedzić zostawiając 1/2 szklanki wody po grzybach, pokroić je w paski.
  3. Rybę nasolić, posypać pieprzem i oprószyć mąką.
  4. W dużej patelni rozgrzać olej.
  5. Włożyć rybę na patelnię i smażyć z obu stron po 3-4 minuty na złotobrązowy kolor.
    Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym
  6. W międzyczasie przygotować sos mieszając wodę z moczenia grzybów z sosem sojowym, octem i cukrem. Mieszankę wlać do małego rondelka i doprowadzić do wrzenia.
  7. Dodać grzyby, cebulkę i imbir. Zmniejszyć temperaturę i gotować 4 minuty.
    Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym
  8. Mąkę wymieszać z sokiem z limonki i wlać do sosu. Doprowadzić do ponownego zawrzenia i zgęstnienia sosu. Zestawić z ognia.
  9. Rybę wyłożyć na półmisek wyłożony pokrojoną w paski sałatą lodową i polać sosem. Podawać od razu.
    Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.