Przepis na Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym
Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie chińskie podawane często w restauracjach. Jest to mój ulubiony typ chińskich dań, mięso w panierce frytuje się na chrupko a następnie miesza się z sosem z warzywami - pycha! Kluczem do doskonałości tej potrawy jest zachowanie równowagi między smakiem kwaśnym, słodkim i słonym.
Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 1 szt. cebuli pokrojonej w kostkę
- 1/3 szt. papryki czerwonej pokrojonej w trójkąty
- 1/2 szt. cukini pokrojonej w kostkę
- 1 szt. papryczki chili suszonej posiekanej
- 2 szt. cebulki dymki sam szczypior, pokrojony w 2 cm kawałki
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 szklanki oleju do smażenia i frytowania
Panierka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szt. jajka
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka oleju
Sos:
- 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1.5 łyżki cukru trzcinowego
Dodatek:
- 1 i 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Panierka
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Wieprzowinę pokroić w kostkę 2x2 cm.
- W woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i paprykę i smażyć przez 2 minuty mieszając.
- Wymieszać 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 5 łyżkami wody i wlać do warzyw. Zagotować do zgęstnienia i odstawić (jeżeli masz tylko 1 wok przelej warzywa do garnka).
- Warzywa w sosie podgrzać, dodać mięso wymieszać i krótko gotować aż wszystko się zagrzeje.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz