Przejdź do treści

Przystawki

Karokke – japońskie krokiety

Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 oceny

Nie jest to rdzenne japońskie danie, jednak obecnie bardzo popularne w Japonii. Istnieje wiele odmian krokietów z różnym wypełnieniem, podstawą naszych krokietów są ziemniaki i mięso mielone. W Japonii krokiety kupuje się najczęściej pojedynczo, jako przekąskę, serwowane na ciepło w sklepach spożywczych i supermarketach. Ponieważ ich wykonanie jest dosyć pracochłonne rzadko są przygotowywane w domach. Krokiety te jada się najczęściej z majonezem i specjalnym sosem do krokietów (niestety u nas nie dostępnym) ale można próbować różnych sosów (mi np. bardzo smakowały z sosem z czarnej fasoli).

Kimchi z nadziewanych ogórków

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 9 ocen

Kolejny przepis na koreańskie kimchi, tym razem z ogórków. To kimchi fermentuje dużo szybciej bo już po 1 dniu jest gotowe do jedzenia. Równie ostre i chyba jeszcze lepsze od kapuścianego. Może być stosowane jako dodatek do każdego dania. To kim-chi trzeba zjeść w ciągu 1 tygodnia, ponieważ potem ogórki rozmiękają i nie są za dobre.

Kimchi z rzodkwi

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Bardzo popularna odmiana kimchi z białej rzodkwi, często wykonuje się łącznie z kimchi z kapusty pekińskiej. Kimchi to koreańska fermentowana jarzynka, zazwyczaj bardzo ostra, którą jada się praktycznie do wszystkich posiłków, także na śniadanie:).

Chrupiący makaron sojowy

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen

Bardzo ciekawe zastosowanie makaronu sojowego. Po wrzuceniu na gorący olej makaron sojowy zachowuje się podobnie jak prażynki krewetkowe, gwałtownie, w ciągu 2-3 sek, pęcznieje kilkukrotnie, stając się bardzo kruchy i chrupiący. Jest bardzo lekki dlatego nie sposób się nim najeść, ale może stanowić efektowny i bardzo oryginalny dodatek do posiłku.

Chrupiący makaron

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Pyszny chrupiący makaron stosowany jako dodatek do potraw zamiast ryżu. Smaży się go na głębokim oleju dlatego nie polecam stosować go regularnie, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. Ja osobiście go uwielbiam.

Żółty ryż

Ocena ze starego portalu: 4,63 / 8 ocen

Żółty ryż jest dodatkiem stosowanym najczęściej w Indiach i krajach arabskich. Zauważyłem jednak, że cieszy się sporą popularnością w Polsce, dlatego zaadaptowałem go do “chińskich potrzeb” :). Dzięki dodatkowi dymki, czosnku i “5 smaków” nabiera typowo chińskiego charakteru i może być stosowany jako dodatek do potraw zamiast ryżu białego.

Ryż smażony z dymką i jajkiem

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 14 ocen

Bardzo szybkie do przygotowania danie wegetariańskie. Serwować solo, jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Sałatka z pomidorów

Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen

Super smaczna i zabójczo łatwa do wykonania sałatka. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Smażona sałata lodowa MIHAO

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen

Przepis ten dostałem od mojego korespondencyjnego kolegi Mihao – stąd nazwa dania. Danie to można podawać jako dodatek do potraw mięsnych, lub samodzielnie serwowane z ryżem.

Kapusta pekińska słodko-kwaśna

Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen

Surówka o specyficznym, orientalny smaku. Przygotowana przez Kasię. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.