Przejdź do treści

Karokke – japońskie krokiety

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Karokke - japońskie krokiety
Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 oceny
Nie jest to rdzenne japońskie danie, jednak obecnie bardzo popularne w Japonii. Istnieje wiele odmian krokietów z różnym wypełnieniem, podstawą naszych krokietów są ziemniaki i mięso mielone. W Japonii krokiety kupuje się najczęściej pojedynczo, jako przekąskę, serwowane na ciepło w sklepach spożywczych i supermarketach. Ponieważ ich wykonanie jest dosyć pracochłonne rzadko są przygotowywane w domach. Krokiety te jada się najczęściej z majonezem i specjalnym sosem do krokietów (niestety u nas nie dostępnym) ale można próbować różnych sosów (mi np. bardzo smakowały z sosem z czarnej fasoli).
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
krokietów
Składniki
  • 150 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 szt. cebuli dużej, posiekanej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • 2 szklanki oleju do smażenia i frytowania
Panierka:
Dodatki:
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
krokietów
Składniki
  • 150 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 szt. cebuli dużej, posiekanej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • 2 szklanki oleju do smażenia i frytowania
Panierka:
Dodatki:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki ugotować i utłuc.
  2. Na patelnię wlać łyżkę oleju. Na niewielkim ogniu przesmażyć lekko cebulę, żeby zmiękła.
  3. Dodać mięso i usmażyć. Odlać tłuszcz, który wytopił się z mięsa
  4. Usmażone mięso dodać do ziemniaków, przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką curry. Wszystko dobrze wymieszać.
  5. Przełożyć masę do miski i uformować z niej okrągłe placki o grubości 1 cm i średnicy 6 cm.
  6. W woku lub frytkownicy rozgrzać olej do głębokiego smażenia (3-4 cm)
  7. Każdy placek obtoczyć w mące ryżowej, jajku i następnie w panko.
  8. Smażyć po kilka na głębokim oleju, ok. 30 sekund z każdej strony, aż zrobią się złocisto-brązowe. Wyjąć z oleju i osączyć na papierowym ręczniku.
  9. Podawać z paskami kapusty i różnymi sosami. Na krokiecie kładziemy kawałek kapusty i zjadamy trzymając w ręku i maczając w różnych sosach.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *