Przejdź do treści

Przystawki

Ogórki syczuańskie / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Przepis pochodzi z gazetowego wydania przepisów kuchni chińskiej, okładka obdarta więc nie znam autora. Ale wiele przepisów już wypróbowałam więc ręczę za efekt. A tym bardziej kiedy produkty są dostępne, książeczka wydana w latach 80-tych. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Ogórki smażone z chili

Ogórki smażone z chili

Ogórki smażone z chili to chińskie danie wegetariańskie łatwe i szybkie w wykonaniu. Zaskakujące połączenie zielonych ogórków przesmażonych na woku z dodatkiem chili i miodu daje znakomity efekt smakowy. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Krewetki z porem

Ocena ze starego portalu: 4,85 / 20 ocen

Do wykonania tej potrawy możemy użyć dowolnych krewetek. Ja użyłem małych krewetek koktajlowych ale potrawa będzie lepsza (ale też niestety dużo droższa:) jeżeli zastosujemy duże krewetki Black Tiger. Praktycznie wszystkie obrane krewetki dostępne w postaci mrożonej są już ugotowane, dlatego smażymy je bardzo krótko żeby nie straciły chrupkości. Podawać samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Frytki chińskie / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,00 / 4 ocen

Frytki chińskie różnią się od tych znanych i popularnych nie tylko sposobem przyrządzenia, ale także miejscem jakie zajmują w posiłku. Azjaci danie to dodają do ryżu jak każdą inną warzywną potrawę. Można też zmieszać z innymi daniami , otwórzcie swoje umysły… Dobrej zabawy:)

Kim-Chi / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Podobno każda koreańska rodzina ma swój przepis na kim chi – ale Polacy nie gęsi… Ten przepis to moja kompilacja kilku przepisów znalezionych w sieci, wypróbowana i doceniona już kilkakrotnie 🙂

Bułeczki Man Tou / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,6 / 5 ocen

Gdy znudzi się Wam ryż lub makaron, proponuję taką alternatywę: bułeczki na parze Man Tou. Świetnie wchłaniają sos (dlatego lepiej przygotować trochę więcej niż zwykle), a gdy zostaną po posiłku – można potem je przekąsić np.: z masełkiem Popularne, tak jak i makaron, w Chinach Północnych.

Kiełki fasoli Mung w sosie karmelowym

Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 oceny

Łatwa w przygotowaniu, bardzo oryginalna, zdrowa i smaczna surówka. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Bakłażan w sosie z czarnej fasoli

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen

Danie kuchni wietnamskiej. Jest to kuchnia pod wieloma względami podobna do chińskiej, używa się wielu takich samych składników, bardzo popularny jest tu sos rybny. Wegetarianie powinni zastąpić sos rybny i ostrygowy sosem sojowym. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego/wietnamskiego lub samodzielnie warzywne danie z ryżem jaśminowym.

Ryż smażony z krewetkami

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Bardzo treściwe danie na bazie ryżu, z duża ilością pożywnych dodatków. Można je także podać jako dodatek, zamiast ryżu gotowanego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.