Przejdź do treści

Bakłażan w sosie z czarnej fasoli

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Bakłażan w sosie z czarnej fasoli
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen
Danie kuchni wietnamskiej. Jest to kuchnia pod wieloma względami podobna do chińskiej, używa się wielu takich samych składników, bardzo popularny jest tu sos rybny. Wegetarianie powinni zastąpić sos rybny i ostrygowy sosem sojowym. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego/wietnamskiego lub samodzielnie warzywne danie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g bakłażana (2 średnie)
  • 4 ząbki czosnku wyciśniętego
  • 4 cm świeżego imbiru posiekanego
  • 1 szt. cebuli dużych, posiekanych
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • trochę oleju do smażenia
Przyprawy:
Do przybrania:
  • 1 szt. cebuli dymki pociętej ukośnie
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g bakłażana (2 średnie)
  • 4 ząbki czosnku wyciśniętego
  • 4 cm świeżego imbiru posiekanego
  • 1 szt. cebuli dużych, posiekanych
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • trochę oleju do smażenia
Przyprawy:
Do przybrania:
  • 1 szt. cebuli dymki pociętej ukośnie
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pokroić bakłażany w cienkie plastry (ok. 0,5 cm).
  2. Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzać 0,5 cm oleju. Kłaść po kilka plasterków bakłażana (tak żeby się nie pokrywały) i smażyć z obu stron aż się lekko zarumienią (ok. 1 min. z każdej strony).
  3. Wyjmować na papier kuchenny w celu osączenia z oleju. W ten sposób usmażyć wszystkie plasterki. Po każdym smażeniu uzupełniać olej.
  4. Na patelni zostawić 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, imbir i cebulę, przesmażyć 30 sek. mieszając. Dodać bulion i przyprawy. Zagotować i gotować 2 minuty. Dodać bakłażana, delikatnie wymieszać (żeby plastry się nie posklejały). Gotować jeszcze 2 min. Przełożyć na talerz i posypać dymką.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *