Przejdź do treści

Ogórki smażone z nadzieniem mięsnym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ogórki smażone z nadzieniem mięsnym
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 4 oceny
To ciekawe chińskie danie podaje się jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. zielonego ogórka długiego
  • trochę oleju do smażenia
Nadzienie:
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 szt. jajka
  • 1 ząbek czosnku wyciśniętego
  • 1 plaster świeżego imbiru posiekany lub starty
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
Sos:
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. zielonego ogórka długiego
  • trochę oleju do smażenia
Nadzienie:
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 szt. jajka
  • 1 ząbek czosnku wyciśniętego
  • 1 plaster świeżego imbiru posiekany lub starty
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
Sos:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ogórki pociąć na 4 części, wydrążyć łyżeczką miąższ.
  2. Dokładnie wymieszać składniki nadzienia aż utworzą jednolitą masę. Napełnić wydrążone ogórki nadzieniem.
  3. Następnie pociąć ogórka w 1cm krążki.
  4. Na dużej patelni rozgrzać olej (nalać go tyle żeby przykrył dno) i smażyć ogórki porcjami z obu stron aż się lekko zarumienią (1,5 – 2 min). Uzupełnić olej w razie potrzeby. Po usmażeniu trzymać w cieple.
  5. Na małej patelni lub w rondelku połączyć składniki sosu i krótko zagotować. Polać sosem ogórki i serwować.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *