Ocena ze starego portalu: 4,85 / 20 ocen
Do wykonania tej potrawy możemy użyć dowolnych krewetek. Ja użyłem małych krewetek koktajlowych ale potrawa będzie lepsza (ale też niestety dużo droższa:) jeżeli zastosujemy duże krewetki Black Tiger. Praktycznie wszystkie obrane krewetki dostępne w postaci mrożonej są już ugotowane, dlatego smażymy je bardzo krótko żeby nie straciły chrupkości. Podawać samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Do wykonania tej potrawy możemy użyć dowolnych krewetek. Ja użyłem małych krewetek koktajlowych ale potrawa będzie lepsza (ale też niestety dużo droższa:) jeżeli zastosujemy duże krewetki Black Tiger. Praktycznie wszystkie obrane krewetki dostępne w postaci mrożonej są już ugotowane, dlatego smażymy je bardzo krótko żeby nie straciły chrupkości. Podawać samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Czas przygotowania | 25 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g krewetek obranych
- 1 szt. pora pokrojonego w cienkie plasterki
- 2 szt. papryczek chili suszonych posiekanych (bez pestek)
- 1 1/2 cm świeżego imbiru posiekanego
Sos:
- 1/3 szklanki bulionu
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Składniki
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis