Przejdź do treści

Dania z warzyw

Pieczona papryka po tajsku

Pieczona papryka po tajsku

Pieczona papryka po tajsku to delikatna tajska przystawka do dań głównych z lekko pikantną nutą smakową. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wegetariańskich.

Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym

Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym

Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym to wegetariańska, pożywna a zarazem lekka zupa o wspaniałym orientalnym aromacie i smaku. Jest gładka i kremowa dzięki zawartości mleka kokosowego. Można podać ją samą lub w towarzystwie ryżu jaśminowego albo maleńkich grzanek.

Nikkorogashi - młode ziemniaki z cebulą gotowane w dashi

Nikkorogashi – młode ziemniaki z cebulą gotowane w dashi

Nikkorogashi – młode ziemniaki z cebulą gotowane w dashi to proste ale bardzo smaczne japońskie danie z młodych ziemniaków i cebuli gotowanych w bulionie rybnym. Swój unikalny smak danie uzyskuje w trakcie odparowywania sosu, dzięki czemu cebula mięknie i karmelizuje tworząc bardzo smaczny sos pokrywający ziemniaki. Danie podaje się jako gorącą przekąskę, dodatek do zupy miso lub jeden ze składników japońskiego posiłku. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej należy użyć jednego z wegetariańskich japońskich bulionów dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi.

Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie

Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie

Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie to tajskie wegetariańskie danie z warzyw i grzybów shitake, któremu pożywności dodają orzechy nerkowca i masło orzechowe. Danie typu stir-fry smażone w woku, łatwe i szybkie do przygotowania. Należy je serwować z ryżem jaśminowy lub makaronem ryżowym.

Pikantna sałatka z ogórka

Pikantna sałatka z ogórka

Pikantna sałatka z ogórka to ciekawa w smaku, lekko pikantna tajska sałatka z ogórka, którą serwujemy jako dodatek do dania głównego. W celu uzyskania stricte wegetariańskiej wersji sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.

Kimchi z marchewki

Kimchi z marchewki

Kimchi z marchewki to mało znana odmiana kimchi. Dla mnie prawdziwa rewelacja, zrobiłem pierwszy raz i dla mnie jest to najsmaczniejsza odmiana kimchi – doskonale chrupiąca, średnio pikantna marchewka z pysznym dodatkiem super zdrowych warzyw, prawdziwa bomba zdrowotna. Dla miłośników ostrych koreańskich kiszonek pozycja obowiązkowa!

Gyeran Mari koreański zwijany omlet

Gyeran Mari koreański zwijany omlet

Gyeran Mari koreański zwijany omlet to popularny w Korei omlet rolowany jak naleśnik. Podaję się go jako dodatek do dania głównego, jada się go także samodzielnie na lunch. Zazwyczaj do środka omleta dodaje się 1 lub 2 posiekane warzywa ale używa się też innych składników takich jak: marchewka, cebula dymka, cebula, grzyby, cukinia, brokuły, słodka papryka, kapusta, szynka, bekon, ser etc. My prezentujemy najpopularniejszą wersję z marchewką i cebulką dymką. Do przygotowania tego dania najlepiej użyć prostokątną patelnię do tamago ale niezły efekt uzyska się także na normalnej okrągłej patelni.

Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców

Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców

Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców to sałatka, którą możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Porwane listki sałaty zamknąć w plastikowym pojemniku a sos osobno w słoiczku. Przed samym podaniem połączyć składniki i posypać orzechami. Stosować jako dodatek do dania głównego lub jako lekką przekąskę.

Kimchi z cebulki dymki

Kimchi z cebulki dymki

Kimchi z cebulki dymki to mniej znana ale bardzo ciekawa odmiana kimchi. Do jej przygotowania należy użyć dymek z cieniutką białą cebulką (występują też w sprzedaży dymki z białą pękatą cebulą). Ta wersja kimchi jest umiarkowanie pikantna, kiszenie trwa 7 dni, stosuję się ją jako dodatek do dania głównego.

Bakłażan smażony z tofu

Bakłażan smażony z tofu

Bakłażan smażony z tofu to bezmięsne chińskie danie. Aby uzyskać wersję wegetariańską sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Kluczową sprawą dla tego dania jest użycie dobrego tofu np. tofu Mori-nu (dostępne w naszym sklepiku), lepiej unikać rodzimych odmian tofu z marketów, niektóre są po prostu niezjadliwe.