Przepis na Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie
Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie to tajskie wegetariańskie danie z warzyw i grzybów shitake, któremu pożywności dodają orzechy nerkowca i masło orzechowe. Danie typu stir-fry smażone w woku, łatwe i szybkie do przygotowania. Należy je serwować z ryżem jaśminowy lub makaronem ryżowym.
Czas przygotowania | 25 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 4 szt. grzybów shitake
- garść fasolki szparagowej pokrojonej w 4 cm kawałki
- kilka różyczek brokuła
- 3 szt. cebulki dymki (cebulki bez szczypioru), pokrojone w cienkie plasterki
- 1 szt. marchewki pokrojonej w słupki
- 1 szt. papryczki chili drobno posiekanej
- 1/2 szklanki wody
- garść orzechów nerkowca lub fistaszków, uprażonych na suchej patelni, do posypania
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Dodatkowo:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 200 g makaronu ryżowego ugotowanego
Składniki
Sos:
Dodatkowo:
|
Sposób przygotowania
- W garnku z gotującą się wodą blanszować fasolkę i brokuły przez 1 minutę. Odcedzić na sitku.
- Rozgrzać olej w woku, aż zacznie dymić. Wrzucić cebulkę i smażyć, mieszając 1 minutę.
- Dodać grzyby, marchewkę, papryczkę chili i smażyć mieszając przez 1 minutę.
- Dodać sos, dokładnie wymieszać.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (16)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz