Przejdź do treści

Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie
Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie to tajskie wegetariańskie danie z warzyw i grzybów shitake, któremu pożywności dodają orzechy nerkowca i masło orzechowe. Danie typu stir-fry smażone w woku, łatwe i szybkie do przygotowania. Należy je serwować z ryżem jaśminowy lub makaronem ryżowym.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 szt. grzybów shitake
  • garść fasolki szparagowej pokrojonej w 4 cm kawałki
  • kilka różyczek brokuła
  • 3 szt. cebulki dymki (cebulki bez szczypioru), pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 szt. marchewki pokrojonej w słupki
  • 1 szt. papryczki chili drobno posiekanej
  • 1/2 szklanki wody
  • garść orzechów nerkowca lub fistaszków, uprażonych na suchej patelni, do posypania
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
Dodatkowo:
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 szt. grzybów shitake
  • garść fasolki szparagowej pokrojonej w 4 cm kawałki
  • kilka różyczek brokuła
  • 3 szt. cebulki dymki (cebulki bez szczypioru), pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 szt. marchewki pokrojonej w słupki
  • 1 szt. papryczki chili drobno posiekanej
  • 1/2 szklanki wody
  • garść orzechów nerkowca lub fistaszków, uprażonych na suchej patelni, do posypania
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
Dodatkowo:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Grzyby shitake wymoczyć w gorącej wodzie 20 minut, następnie odcedzić, odciąć twarde nóżki i pokroić w paski.
    Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie
  2. W garnku z gotującą się wodą blanszować fasolkę i brokuły przez 1 minutę. Odcedzić na sitku.
  3. Rozgrzać olej w woku, aż zacznie dymić. Wrzucić cebulkę i smażyć, mieszając 1 minutę.
  4. Dodać grzyby, marchewkę, papryczkę chili i smażyć mieszając przez 1 minutę.
  5. Dołożyć blanszowane warzywa i smażyć aż zmiękną a sok wyparuje.
    Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie
  6. Dodać sos, dokładnie wymieszać.
  7. Pod koniec dodać wodę, wymieszać i gotować jeszcze 1 minutę. Potrawę podawać z ryżem lub makaronem ryżowym posypaną orzechami nerkowca lub orzeszkami ziemnymi.
    Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *