Przepis na Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców
Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców to sałatka, którą możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Porwane listki sałaty zamknąć w plastikowym pojemniku a sos osobno w słoiczku. Przed samym podaniem połączyć składniki i posypać orzechami. Stosować jako dodatek do dania głównego lub jako lekką przekąskę.
Rodzaj dania | Dodatki do dań, Przystawki, Sałatki |
Kuchnia | Kuchnia tajska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. sałaty rzymskiej lub sałaty lodowej
- 1/2 szt. zielonego ogórka (długi)
- kilka szt. cebulek małych (najlepsze z cebuli dymki)
- garść orzechów nerkowca
- 1 łyżka świeżej mięty listki porwać na małe kawałki
Sos:
- 4 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 szt papryczki chili suszonej posiekanej, bez pestek
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego lub cukru palmowego
Składniki
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni, następnie posiekać w duże kawałki.
- Porwać ręką listki sałaty i przełożyć do dużej miski.
- Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić ogórek w cienkie, długie plastry i dodać do sałaty.
- Cebulkę pokroić w ukośne plasterki i wsypać do miski.
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i polać sałatkę. Przy pomocy pałeczek lub 2 widelców wymieszać sałatę tak, aby wszystkie listki pokryły się sosem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz