Przejdź do treści

Wegetariańska

Ryż gotowany metodą absorpcji

Ryż gotowany metodą absorpcji

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 51 ocen

Ryż gotowany metodą absorpcji to absolutna podstawa żywienia w krajach azjatyckich. W gotowaniu metodą absorpcji dodaje się odpowiednią ilość wody i gotuje, aż cała woda wchłonie się do ryżu. Gotowanie ryżu w dużej ilości wody, a następnie jej odlewanie (tak jak przy gotowaniu ziemniaków) jest absolutnie niedopuszczalne, w ten sposób odlewa się większość zdrowych składników. Ryż ugotowany metoda absorpcji ma puszystą, lekko klejąca strukturę i jest zdecydowanie smaczniejszy od ryżu gotowanego jak ziemniaki. Ten sposób stosuję się do większości odmian ryżu, zmieniając tylko ilość wody i czas gotowania, niektóre odmiany ryżu gotuję się na parze.

Chrupiący makaron sojowy

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen

Bardzo ciekawe zastosowanie makaronu sojowego. Po wrzuceniu na gorący olej makaron sojowy zachowuje się podobnie jak prażynki krewetkowe, gwałtownie, w ciągu 2-3 sek, pęcznieje kilkukrotnie, stając się bardzo kruchy i chrupiący. Jest bardzo lekki dlatego nie sposób się nim najeść, ale może stanowić efektowny i bardzo oryginalny dodatek do posiłku.

Chrupiący makaron

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Pyszny chrupiący makaron stosowany jako dodatek do potraw zamiast ryżu. Smaży się go na głębokim oleju dlatego nie polecam stosować go regularnie, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. Ja osobiście go uwielbiam.

Żółty ryż

Ocena ze starego portalu: 4,63 / 8 ocen

Żółty ryż jest dodatkiem stosowanym najczęściej w Indiach i krajach arabskich. Zauważyłem jednak, że cieszy się sporą popularnością w Polsce, dlatego zaadaptowałem go do “chińskich potrzeb” :). Dzięki dodatkowi dymki, czosnku i “5 smaków” nabiera typowo chińskiego charakteru i może być stosowany jako dodatek do potraw zamiast ryżu białego.

Ryż smażony z dymką i jajkiem

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 14 ocen

Bardzo szybkie do przygotowania danie wegetariańskie. Serwować solo, jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Tofu z sosem z czarnej fasoli

Ocena ze starego portalu: 4,5 / 2 oceny

To pierwsze danie z tofu jakie dodałem. Nie znaczy to, że nie próbowałem nigdy wcześniej dań z tofu. Próbowałem kilka razy, ale niestety tofu polskiej produkcji, które mogłem kupić w hipermarketach (nie podam producenta, żeby nie robić antyreklamy) jest niezbyt zjadliwe. Przygotowałem wcześniej kilka potraw z polskiego tofu ale nie przeszły “testu stołowego”, smakowały jak kawałki tynku, niezależnie od tego jak były przyprawione. Kiedy jednak kupiłem prawdziwe tofu w chińskim sklepiku w Warszawie dopiero zrozumiałem co to znaczy dobre tofu. Tofu praktycznie nie ma własnego smaku tylko nabiera smaku dodanego sosu, musi być jednak dostatecznie długo w nim gotowane (sęk w tym, że polskie tofu nie za bardzo chce złapać jakikolwiek smak). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Makaron z warzywami

Ocena ze starego portalu: 4,68 / 22 oceny

Znakomite danie wegetariańskie z makaronu i warzyw. Podawać jako oddzielne danie lub dodatek do dań mięsnych (zamiast ryżu).

Sałatka z pomidorów

Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen

Super smaczna i zabójczo łatwa do wykonania sałatka. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Bakłażan czosnkowy na słodko

Bakłażan czosnkowy na słodko

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Bakłażan czosnkowy na słodko to bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna potrawa wegetariańska. Bakłażana nie obieramy, jemy ze skórką. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Smażona sałata lodowa MIHAO

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen

Przepis ten dostałem od mojego korespondencyjnego kolegi Mihao – stąd nazwa dania. Danie to można podawać jako dodatek do potraw mięsnych, lub samodzielnie serwowane z ryżem.