Przejdź do treści

Kuchnia chińska

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami to uproszczona wersja (domowa) słynnej kaczki po pekińsku. Usmażoną kaczkę serwuje się zawiniętą w placek mandaryński razem z warzywami i sosem hoisin. Placki można zrobić poprzedniego dnia lub kilka godzin wcześniej. i przechowywać w chłodzie pod przykryciem. Przed podaniem włożyć do naczynia do ogrzewania na parze (parownik bambusowy) lub zawinąć w folię i ogrzać przez 2 minuty w piekarniku.

Żeberka miodowo-czosnkowe

Żeberka miodowo-czosnkowe

Żeberka miodowo-czosnkowe to duszone danie z żeberek wieprzowych w apetycznej miodowo-czosnkowej glazurze. Podawane jako przekąska lub jeden ze składników kilkudaniowego chińskiego posiłku. Możemy je też zaserwować jako samodzielne danie podane z gotowanym ryżem.

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym to cienkie smażone plasterki mięsa w bardzo aromatycznym sosie sosie z czosnku i kolendrowy. Wieprzowinę zamiast smażyć można także upiec w piekarniku lub na grillu. Intensywność smaku regulujemy ilością dodanego czosnku.

Wołowina z warzywami i makaronem Mie

Wołowina z warzywami i makaronem Mie

Wołowina z warzywami i makaronem Mie to pełne smaku danie, przygotowane z najlepszej delikatnej wołowiny z orientalnymi przyprawami. Do przygotowania dania najlepsza jest polędwica wołowa ale równie dobrze wychodzi z nieco tańszych kawałków antrykotu czy rozbefu. Dodatkiem do mięsa jest pyszny, chrupiący makaron mie.

Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami

Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami

Smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami to pożywne i bardzo smaczne danie wegetariańskie. Zestaw dodanych warzyw można dowolnie urozmaicać. Potrawę można podawać jako danie główne z ryżem lub jako warzywny dodatek.

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie to wspaniałe smaku i pożywne danie typu stir-fry. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrawa równie dobrze smakuje podana z ryżem jaśminowym zamiast makaronu.

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym to kawałki mięsa smażone w puszysty cieście z pysznym miodowo-sojowym sosem do maczania. Danie to można serwować jako przekąskę lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Olej do głębokiego smażenia trzeba mocno rozgrzać tak żeby prawie dymił a następnie zmniejszyć płomień i smażyć mięso partiami.

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką to dietetyczne i bardzo smaczne danie rybne ze szpinakiem. Rybę pieczemy krótko, tylko do momentu, kiedy straci przezroczystość – łosoś powinien pozostać wilgotny w środku i soczysty. Jest danie typu fusion inspirowane azjatyckimi i europejskimi tradycjami kulinarnymi.