Makaron ryżowy z warzywami stir-fry

Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku

Podpłomyki z jagnięciną

Pasta z pieczonego bakłażana (by M. Klimczak)

Grillowany bakłażan w marynacie miso (by Magda Klimczak)

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami to danie, które można spożywać na zimno jako przystawkę lub na ciepło jako danie główne serwowane z ryżem, może też być elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku. Jednym ze składników są suszone krewetki, składnik zupełnie nieznany w Europie, w Chinach natomiast bardzo ceniony jako dodatek do dań smażonych i sałatek, o ciekawym słodkawym smaku i jędrnej konsystencji. Suszone krewetki należy namoczyć przed użyciem przez noc, ewentualnie zatrzeć w moździerzu lub bardzo drobno posiekać na sucho.

Czytaj dalej

Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem

Bakłażan smażony z warzywami

Duszona dynia z bakłażanem

Makaron Somen z bakłażanem w sosie śliwkowym

0
Makaron Somen z bakłażanem w sosie śliwkowym to japońskie danie wegetariańskie. Cienki makaron somen z bakłażanem z kwaśno-słonym sosem z solonych śliwek. Makaron Somen nazywany jest w Japonii "królem makaronów". Drobny, niezwykle delikatny, jest ulubionym produktem żywieniowym klasy wyższej. Serwuje się o zarówno na ciepło jak i na zimno.

Czytaj dalej