Przejdź do treści

Pasta z pieczonego bakłażana (by M. Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pasta z pieczonego bakłażana (by M. Klimczak)
Pasta z pieczonego bakłażana to warzywna potrawa podobna w użyciu do humusu. Pieczony, zmiksowany bakłażan doprawiony płatkami chili, pastą miso i aromatycznym olejem sezamowym tworzy bardzo smaczną warzywną pastę. Można spożywać ją jako zimną przekąskę serwowaną z chlebem, chipsami lub tortillą. Świetnie nadaje się także jako dodatek do innych dań: warzywna przystawka (sidedish), sos dip lub pasta do smarowania.

PASTA WARZYWNA W WERSJI FUSION

Pasty warzywne to dania pochodzące z bliskiego wschodu, jednak do przygotowania przepisu Pasta z pieczonego bakłażana Magda użyła kilka składników z kuchni japońskiej (pasta miso, olej sezamowy) i koreańskiej (gochugaru) uzyskując ciekawe danie fusion. Bez żadnych modyfikacji danie nadaję się do spożycia przez wegetarian i wegan.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Bakłażana pieczemy w 180 stopniach, aż zrobi się czarny. Upieczonego bakłażana przekrawamy na pół i wydrążamy upieczony miąższ. Blendujemy miąższ z gochugaru, pastą miso, czosnkiem i sokiem z cytryny.
  2. Pomidorki obieramy ze skóry, sparzamy, siekamy drobno, skrapiamy olejem sezamowym, posypujemy czarnuszką i podajemy na paście z bakłażana. Pastę możemy jeść nabierając ją pieczywem, chipsami lub tortillą.
    Pasta z pieczonego bakłażana
Udostępnij ten przepis