Przepis na Pasta z pieczonego bakłażana (by M. Klimczak)
Pasta z pieczonego bakłażana to warzywna potrawa podobna w użyciu do humusu. Pieczony, zmiksowany bakłażan doprawiony płatkami chili, pastą miso i aromatycznym olejem sezamowym tworzy bardzo smaczną warzywną pastę. Można spożywać ją jako zimną przekąskę serwowaną z chlebem, chipsami lub tortillą. Świetnie nadaje się także jako dodatek do innych dań: warzywna przystawka (sidedish), sos dip lub pasta do smarowania.
PASTA WARZYWNA W WERSJI FUSION
Pasty warzywne to dania pochodzące z bliskiego wschodu, jednak do przygotowania przepisu Pasta z pieczonego bakłażana Magda użyła kilka składników z kuchni japońskiej (pasta miso, olej sezamowy) i koreańskiej (gochugaru) uzyskując ciekawe danie fusion. Bez żadnych modyfikacji danie nadaję się do spożycia przez wegetarian i wegan.Rodzaj dania | Dodatki do dań, Przekąski, Przystawki, Sałatki |
Kuchnia | Inne kuchnie |
Dieta | Dania z warzyw, Wegańska, Wegetariańska |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 1 łyżeczka koreańskiej papryki chili gochugaru
- 1 łyżka pasty miso jasnej
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 1/2 łyżki soku z limonki lub z cytryny
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1 szt. bakłażana
- 3 łyżki oleju sezamowego
- kilka pomidorków koktailowych
- garść świeżej kolendry lub innych ziół
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Bakłażana pieczemy w 180 stopniach, aż zrobi się czarny. Upieczonego bakłażana przekrawamy na pół i wydrążamy upieczony miąższ. Blendujemy miąższ z gochugaru, pastą miso, czosnkiem i sokiem z cytryny.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz