Pasta z pieczonego bakłażana to warzywna potrawa podobna w użyciu do humusu. Pieczony, zmiksowany bakłażan doprawiony płatkami chili, pastą miso i aromatycznym olejem sezamowym tworzy bardzo smaczną warzywną pastę. Można spożywać ją jako zimną przekąskę serwowaną z chlebem, chipsami lub tortillą. Świetnie nadaje się także jako dodatek do innych dań: warzywna przystawka (sidedish), sos dip lub pasta do smarowania.
PASTA WARZYWNA W WERSJI FUSION
Pasty warzywne to dania pochodzące z bliskiego wschodu, jednak do przygotowania przepisu Pasta z pieczonego bakłażana Magda użyła kilka składników z kuchni japońskiej (pasta miso, olej sezamowy) i koreańskiej (gochugaru) uzyskując ciekawe danie fusion. Bez żadnych modyfikacji danie nadaję się do spożycia przez wegetarian i wegan.Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 łyżeczka koreańskiej papryki chili gochugaru
- 1 łyżka pasty miso jasnej
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 1/2 łyżki soku z limonki lub z cytryny
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1 szt. bakłażana
- 3 łyżki oleju sezamowego
- kilka pomidorków koktailowych
- garść świeżej kolendry lub innych ziół
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Bakłażana pieczemy w 180 stopniach, aż zrobi się czarny. Upieczonego bakłażana przekrawamy na pół i wydrążamy upieczony miąższ. Blendujemy miąższ z gochugaru, pastą miso, czosnkiem i sokiem z cytryny.
Udostępnij ten przepis