Przejdź do treści

cebuli dymki

Zupa ramen z pieczoną dynią

Zupa ramen z pieczoną dynią

Zupa ramen z pieczoną dynią to japońska pożywna zupa z całą masą smacznych dodatków. Bulion rybny z pastą miso, makaron ramen, jajko i pieczona dynia kabayaki. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki to przed podaniem polej zupę kilkoma kroplami japońskiego oleju sezamowego z chili. Zupa ramen z pieczoną dynią świetnie sprawdzi się jako lunch lub lekki obiad. Wegetarianie i weganie mogą dostosować ten przepis do swojej diety stosując jeden z japońskich bulionów wegetariańskich a jajko zastępując plastrem tofu.

Ryż smażony z wołowiną i brokułami

Ryż smażony z wołowiną i brokułami

Ryż smażony z wołowiną i brokułami to chińskie danie stir-fry smażone razem z ryżem. Mięciutka wołowina z chrupiącymi brokułami i ryżem jaśminowym w sojowo-ostrygowym i lekko pikantnym sosie. Smaczne i bardzo szybkie do przygotowania. Należy tylko pamiętać, że do dań krótko smażonych na woku zawsze powinniśmy stosować wysokogatunkową, miękką wołowinę inaczej otrzymamy twarde, żylaste kawałki. Najlepsza do tego celu jest polędwica wołowa ale bardzo dobrze nadają się o połowę tańsze rostbef i antrykot. Danie podajemy jako lekki obiad, przekąskę, lunch lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Pieczony kalafior z miso

Pieczony kalafior z miso

Pieczony kalafior z miso to japońskie warzywne danie przygotowywane w piekarniku. Kawałki kalafiora obtoczone w marynacie na bazie pasty miso upieczone na złoto. Bardzo smaczne i atrakcyjne wizualnie danie, które możemy zaserwować jako warzywną przekąskę lub warzywny dodatek do innych dań obiadowych.

Makron udon z kaczką stri-fry

Makron udon z kaczką stri-fry

Makron udon z kaczką stri-fry to klasycznie chińskie danie z woka. Pierś kaczki z warzywami krótko smażone na woku z dodatkiem makaronu udon i smacznego sojowo-ostrygowego sosu.  Ten przepis pozwala na błyskawiczne wykonanie smacznego i pożywnego dania z niewielką ilością tłuszczu.

Makron udon z kaczką stri-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami to błyskawiczne danie z woka stanowiące pełen samodzielny posiłek. Makaron ryżowy, krewetki,warzywa i duża ilość smacznego, mocno pikantnego sosu. Idealne danie na lunch lub lekki obiad.

Grillowany łosoś z ostrygowym ramen

Grillowany łosoś z ostrygowym ramen

Grillowany łosoś z ostrygowym ramen to japońskie 3 składnikowe danie obiadowe. Grillowany, długo marynowany (całą noc) łosoś podany na makaronie ramen doprawionym sosem ostrygowym z dodatkiem ogórka posypanego płatkami chili. Bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe danie, polecam!

Miso ramen

Miso ramen

Miso ramen to klasyczna japońska zupa na bazie pasty miso z dodatkiem makaronu ramen i jajka marynowanego w sosie sojowym. Zupa to w odróżnieniu od klasycznej zupy miso wykonana jest na bulionie drobiowym (miso najczęściej wykonywane jest na bulionie rybnym), który w wersji wegetariańskiej należy zastąpić bulionem shitake lub bulionem z kombu. Jajko po ugotowaniu marynowane są w sosie sojowym. Dodaje im to dodatkowego smaku ale wymaga dużej ilości sosu sojowego, więc zabieg ten można ewentualnie opuścić. Miso ramen serwuje się zazwyczaj na lunch lub jako lekki obiad (z ewentualnym dodatkiem miseczki gotowanego ryżu japońskiego).

Makaron ramen z grzybami i jajkiem

Makaron ramen z grzybami i jajkiem

Makaron ramen z grzybami i jajkiem to błyskawiczne w przygotowaniu japońskie danie, które możemy zaserwować na śniadanie lub jako przekąskę. W wersji śniadaniowej makaron ten może być podany z dodatkowymi 2 plasterkami smażonego boczku. Makaron ramen należy ugotować twardawy  (gotować krócej o 1-2 minuty) ponieważ będzie jeszcze smażony na patelni.

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry to w pełni wegetariańskie, błyskawiczne tajskie danie z woka. Cieniutkie kluski ryżowe z dużo ilością krótko smażonych warzyw, doprawione sosem sojowym i ostrym tajskim sosem chili. Dzięki krótkiemu smażeniu z użyciem minimalnej ilości oleju dania z woka stir-fry są zdrowe, świeże i błyskawiczne w przygotowaniu.

Makaron ryżowy jest łatwo przegotować i wtedy zamiast jędrnego makaronu otrzymujemy ryżową ciapę. Aby niknąć takiej sytuacji, przed dodaniem do woka, makaronu nie gotujemy tylko wstępnie namaczamy. Dzięki temu podczas smażenia w woku makaron dojdzie i będzie w sam raz. Makaron ryżowy z warzywami stir-fry możemy podać jako wegetariańskie danie główne, szybką przekąskę a także jako dodatek do innych dań.

Bulgogi koreańska grillowana wołowina Pulgogi

Bulgogi koreańska grillowana wołowina

Bulgogi koreańska grillowana wołowina (zwana także Pulgogi) to jedno z najsłynniejszych koreańskich dań. Cieniutko pocięta wołowina marynowana w słono-słodkiej marynacie, następnie bardzo krótko grillowana. Magda przygotowała to danie z dodatkiem chili jednak zazwyczaj przygotowuje się je łagodne dlatego dodatek gochugaru jest opcjonalny.

Pulgogi podobnie jak steki grilluje się bardzo krótko dlatego do jej użycia stosuje się tylko i wyłącznie najwyższej jakości wołowinę stekową. Najczęściej stosowana jest polędwica wołowa. Równie dobrze sprawdzi się antrykot i rostbef, wymagają one jednak trochę wysiłku przy wycinaniu błon i tłuszczu. Bulgogi jak większość koreańskich dań najlepiej smakuje z kimchi i ryżem kleistym.