Przejdź do treści

cukini

Makron udon z kaczką stri-fry

Makron udon z kaczką stri-fry

Makron udon z kaczką stri-fry to klasycznie chińskie danie z woka. Pierś kaczki z warzywami krótko smażone na woku z dodatkiem makaronu udon i smacznego sojowo-ostrygowego sosu.  Ten przepis pozwala na błyskawiczne wykonanie smacznego i pożywnego dania z niewielką ilością tłuszczu.

Makron udon z kaczką stri-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Zielone curry ze szparagami

Zielone curry ze szparagami

Zielone curry ze szparagami to wegetariańska wersja popularnego tajskiego dania w głębokim pikantnym sosie z mleka kokosowego. Szparagi i inne warzywa gotowane w mleczku kokosowym doprawionym zieloną pastą curry. Bardzo smaczne i pożywne danie, które możemy wykonać w kilkanaście minut.

Sos rybny to podstawowy składnik tajskiej kuchni, używany do solenia i przyprawiania większości dań, ma wyraźny rybny aromat i słony smak. Nie jest jednak składnikiem wegetariańskim dlatego jeżeli jesteś wegetarianinem lub nie lubisz rybnego zapachu w potrawach to użyj jako zamiennik tajski sos sojowy.

Zielone curry ze szparagami to danie stosunkowo ostre za sprawą 2 łyżek zielonej pasty curry, ostrość tą możemy zmniejszyć lub zwiększyć według gustu zmieniając ilość pasty (oryginalne tajskie przepisy zalecają nawet 6 łyżek!). Danie zawiera sporą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Pikantne noodle

Pikantne noodle

Pikantne noodle to wegetariańska wersja chińskiego smażonego makaronu mie (popularnie zwanego noodlami). Gruby falisty makaron z dodatkiem startej cukinii w pikantnym, zawiesistym sosie. Świetna przekąska (np. na lunch), dodatek do dań lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Najważniejszymi składnikami sosu jest sos z chili i bobu oraz pasta sezamowa. Te dwa niezbyt popularne chińskie dodatki nadają daniu charakterystyczny, ciekawy smak. Pasta sezamowa dodatkowo nadaje sosowi gęstej, zawiesistej konsystencji.

Kurczak smażony stir-fry z cukinią

Kurczak smażony stir-fry z cukinią

Kurczak smażony stir-fry z cukinią to kolejne błyskawiczne chińskie danie z woka. Po zamarynowaniu mięsa (30 minut) cała operacja smażenia zajmie nam raptem 5 minut. Dania stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej, pyszne i zdrowe z minimalną ilością tłuszczu. Kurczak smażony stir-fry z cukinią to danie o smaku kwaśno-słodko-słonym, dosyć pikantne, które możemy podostrzyć według gustu ilością użytego chili. Danie możemy zaserwować solo z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Zupa z soczewicy i cukinii

Zupa z soczewicy i cukinii

Zupa z soczewicy i cukinii to sycąca i rozgrzewająca indyjska zupa. Podawać ją możemy z dodatkiem chleba pita, grzanek lub ryżu basmati. Indyjskie gęste zupy (gulasze) przygotowane na bazie roślin strączkowych określa się słowem “dal”. Danie wegetariańskie, weganie powinni zastąpić jogurt wersją bez-mleczną (np. jogurtem sojowym) lub zrezygnować z tego składnika.

Warzywa z woka w sosie sezamowym

Warzywa z woka w sosie sezamowym

Warzywa z woka w sosie sezamowym to potrawa, którą można podawać jako wegetariański posiłek z dodatkiem ryżu. Można ją też serwować jako dodatek do dania głównego.

Duszona wieprzowina z cukinią

Duszona wieprzowina z cukinią

Duszona wieprzowina z cukinią to japońskie danie podostrzone dodatkiem przyprawy “7 smaków”. Smak dania można złagodzić lub zaostrzyć ilością dodanej przyprawy.

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie chińskie podawane często w restauracjach. Jest to mój ulubiony typ chińskich dań, mięso w panierce frytuje się na chrupko a następnie miesza się z sosem z warzywami – pycha! Kluczem do doskonałości tej potrawy jest zachowanie równowagi między smakiem kwaśnym, słodkim i słonym.

Wątróbka smażona z makaronem Soba i warzywami

Wątróbka smażona z makaronem Soba i warzywami

Wątróbka smażona z makaronem Soba i warzywami to smaczne, zdrowe i pożywne danie. Przy przygotowaniu tej potrawy pamiętajmy aby wątróbkę smażyć krótko i nie solić jej wcześniej. W innym wypadku stanie się łykowata i twarda.