Pikantna pasta z pomidorów i papryki

Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym

Brukselki z patelni po tajsku (by M. Klimczak)

Pudding z tapioki z rabarbarem i makiem (by Magda Klimczak)

Pudding z tapioki z rabarbarem i makiem to inspirowany kuchnią tajską oryginalny deser na bazie małych perełek tapioki i mleka kokosowego serwowany z musem rabarbarowym. Perełki tapioki to ciekawy orientalny składnik, uzyskany z mąki z korzenia manioku. Białe kuleczki po ugotowaniu zamieniają konsystencję na żelową i przeźroczystą, stając się atrakcyjnym składnikiem deserów i napojów. Tapioka znana jest głównie w Europie jako składnik popularnej herbaty Bubble Tea. Do herbaty używa się dużych kulek tapioki, natomiast małe kulki tapioki są wykorzystywane jako baza do deserów. Przed dodaniem do deseru perełki tapioki gotuje się w słodzonym mleku kokosowym. Taki deser jest nie tylko bardzo smaczny ale także bardzo pożywny. Jako dodatek do tapioki Magda proponuje mus z rodzimego rabarbaru (który właśnie pojawił się w sklepach) oraz czarny mak nadający daniu intrygujący wygląd.

Czytaj dalej

Satay wołowy z sosem z orzeszków (by Magda Klimczak)

Wieprzowina Gong Bao (Kung Bao)

Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym (by Magda Klimczak)

Okoń marynowany w miso

Pieczony rybny filet w marynacie na bazie japońskiej pasty miso. Po wyjęciu ryby marynatę używa się do przygotowania gęstego, aromatycznego sosu, którym polewamy upieczoną rybę. Serwować z sałatką z rukoli i awokado i gotowanym ryżem japońskim.

Czytaj dalej

Ketjap Manis indonezyjski słodki sos sojowy

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami

0
Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami to danie, które można spożywać na zimno jako przystawkę lub na ciepło jako danie główne serwowane z ryżem, może też być elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku. Jednym ze składników są suszone krewetki, składnik zupełnie nieznany w Europie, w Chinach natomiast bardzo ceniony jako dodatek do dań smażonych i sałatek, o ciekawym słodkawym smaku i jędrnej konsystencji. Suszone krewetki należy namoczyć przed użyciem przez noc, ewentualnie zatrzeć w moździerzu lub bardzo drobno posiekać na sucho.

Czytaj dalej

0
Twój koszyk jest pusty

Nie dodano żadnych produktów do koszyka.

Przeglądaj produkty